Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Ny båt: Aequus 7.0 video

7 maj 2010 – 10:00 2 kommentarer

Den franska elbåten är designad av världskända franska designfirman Finot Conq som i sin tur lånat drag från en klassisk CG Pettersonbåt.

Franska seglaren Bruno Hervouet, som haft en lång karriär som kappseglare och som varvsägare som konstruerat och byggt enklasstypen Open 570 och under åren tillverkat mer än 2000 segelbåtar. Nu har han konstruerat en motorbåt som passar för seglare.

Med elmotor och mycket slanka hypermoderna linjer – men ändå i harmoni med Brunos klassiska CG Petterssonbåt som utgjorde den första prototypen och där den första elmotorn testades.

Och som han säger – den har hög WAF, som ska uttydas som Wife Acceptance Factor, ungefär tolkat att hans fru (och barn) som inte gillar att segla hans extrema segelbåtar, älskar den nya elbåten.

Aequus 7.0 from Micke_Meck on Vimeo.

Vi provkörde elektriska motorbåten Aequus 7.0 ritad av Finot-Conq och byggd av Bruno Hervouet, som också intervjuas på frangelska i videon.

Vid provturen i La Rochelle på franska Atlantkusten, gavs soligt väder, 3-4 m/s och mycket små vågor. Skrovet är mycket smalt i vattenlinjen som gör att båten kränger lite grand när man går på sidan av båten, men som också ger en mycket fin gång genom vattnet. Aktersvallet är nästa obefintligt när båten går optimerad fart, runt 5 knop. Ger man lite mer ”gas”, bildas lite svall och batterierna tar betydligt fortare slut. Maxfart strax under 7 knop.

Batteribanken består av 200 Ah (ett normalt fritidsbatteri har ungefär 70 Ah) men detta är 48 volt och motsvarar därför 10 kWh. Därför kan det vara enklare att räkna i kilowatt-timmar (kWh) och batterierna har 10 kWh. Det räcker till cirka 8 timmars körning i marchfart i 5,5 knop.

Sedan är det dags att ladda. Solcellerna ger hela tiden lite extra, och ökar räckvidden med ett par timmar en solig dag. Men solceller laddar inte på natten om man är ute på semester, utan då är det 230 voltsuttaget som gäller.

Solcellerna täcker hela taket och ger tillskott till laddningen. Även om det är första produktionsbåten – protypen är redan såld – håller man på att testa bland annat roder fortfarande. Vid kraftiga girar uppkom kavitation och det bullrade från aktern. Ett problem som Bruno räknar med ska byggas bort.

Taket med 6 m2 solceller går att fälla ner och täcker då nästan hela sittutrymmet.

När det gäller komfort finns en liten hytt, som kan räcka för helgturer eller enstaka nätter. Dubbelkojen är förvisso över två meter lång, men det blir trång vid fötterna i den smala fören. En liten toalett med dörr nere och köket uppe i sittgruppen.

//FAKTA// Aequus 7.0

Längd : 6.99 m

Bredd: 2,32 m

Vikt: 1.15 ton

Elmotor: borstlös synkron

Maxfart: 7 knop

Marchfart : 5 knop

Räckvidd: 40 M vid moln (55 M en solig dag) vid marchfart.

Material: komposit

CE-certifikat: C (7 personer)

Pris: runt €70 000

Konstruktör: Finot Conq som i vanliga fall ritar extrema kappseglingsbåtar, bland annat Open 40, Pogo 10.50, Cigale-båtarna och en mängd olika Bénéteau-modeller och Vendée Globebåtar.

Läs mer om Aequus  i På Kryss nr 4-2010.

2 kommentarer »

  • Magnus S skriver:

    Miljövänliga båtar är på gång.

    Man skall ha eldrift, och elen skall förstås komma från vindkraftverk. Som sen transformeras upp, körs i kraftnätat, transformeras ned, går till batteriladdare, laddar batterier och driver elmotor med propeller.

    Jag vill härmed slå ett slag för att ha vindkraftverket ombord i stället.

    Alltså segelbåt….

  • håkan Borg skriver:

    Priset verkar orealistiskt.Vi har byggt Whisper 55 med solceller på bordläggningens insida, inombordselmotor och litiumferrosulfatbatterier med cellövervakning. Alternativt finns laddning med landström.Båten är 5,5 m alltså 1,5 meter kortare än.Aequus.Vi har distansprestanda som är bättre.
    Trots att Whisper 55 har allt utom ”taket” med solceller har den varit svårsåld för 150 000 alltså en femtedel av priset på Aequus.

    MVH
    Håkan Borg
    Roiro