Hem » Ombord

Ombord

Alandia testar digitala sjökort

1 mars 2014 – 00:05 Kommentarer inaktiverade för Alandia testar digitala sjökort

alandia_logoÅländska försäkringsbolaget Alandia har genomfört ett test med plottrar och digitala sjökort, men även appar till iPad (surfplatta). Testet visar att plottrarna kan vara tekniskt krångliga och att man därför bör läsa handboken ordentligt innan man använder dem för att få ut bästa möjliga information ur dem, speciellt när man är ovan vid en plotter/app.

Själva testresultaten kan man läsa här i en länk från Alandia. För full transparens så saknades informationen från Alandia att svenske testledaren Lars Littke har en mångårig bakgrund som anställd hos sjökartetillverkaren Transas (som också gör appen iSailor), en bakgrund som däremot bör ha gett en mycket god teknisk bakgrund i området digitala sjökort. Lars får också uppdrag från SSRS och är bland annat båtansvarig för utbildningsbåt.

Så här skriver Jan-Erik Sundberg från Alandia:  ”Alandia Försäkring testar utrustning och tillbehör för båtlivet. Detta för ge kunskap till båtägare som en skadeförebyggande åtgärd.

Denna vinter har flytvästar, linor och plottrar testats. Dessa test har utförts tillsammans med Sjöräddningen i Göteborg och Gränsbevakningen (Sjöbevakningen) i Finland. Testet visar att de flesta sjökorten håller måttet.

Ett sjökort föll dock igenom, det från Navionics och som är ett av de vanligaste i Sverige. Kortet från Navionics visade inte alla grynnor och djupkurvor och kortet underkändes i testet, se bilaga.

En del försäkringskunder hos Alandia Försäkring har i samband med grundstötning uppgivit att grynnan inte visades i plottern. Det kan ha varit korrekt om det är Navionics sjökortet som använts. Det verifierar Alandia Försäkrings test.

Alandia Försäkring varnar nu sina kunder att använda sjökort från Navionics.”

 

Så här står det också i Alandias testsammanfattning;

”Våra fyra viktigaste insikter

  1. Frossa inte i funktioner. Tänk noggrant igenom vilka funktioner du behöver i din plotter. Lär dig varje funktion så att du obehindrat kan använda plottern under alla förhållanden till sjöss.
  2. Lita inte på vad du ser. Både när du köper en plotter och när du använder den ska du vara kritisk. Det största misstaget du kan begå är att blint lita på skärmen. Att allt ser ut att vara korrekt är inte det samma som att allt verkligen är korrekt.
  3. Glöm inte papperssjökortet hemma. Elektroniska sjökort ersätter inte ett rättat papperssjökort. En plotter är ett kompletterande hjälpmedel. Riktigheten och kvaliteten i den digitala sjökortsinformationen varierar mycket beroende på när sjömätningen har gjorts. Många vet inte att stora områden har sjömätts före 1940 med handlod.
  4. Undvik överraskningar. Elektroniska sjökort finns i två format, de är antingen vektoriserade eller rastrerade. Vektoriserade sjökort har mycket information och anpassningsmöjligheter. Men de kan innehålla fel och ha funktioner och effekter som förvirrar dig. Rastrerade sjökort är digitala kopior av papperssjökort. Funktionerna är färre men du ser alltid fullständig information på skärmen. Om du inte är en erfaren navigatör är vår rekommendation att du använder ett rastrerat sjökort i din plotter.”
Navionics har kritiserat testet och säger bland annat att man nu inför en annan teknik som till stora delar tar bort de nämnda problemen och att man också visat testgruppen en prototyp på de nya lösningarna. Läs Navionics insändare till testet.