Hem » Läsvärt, Ombord, Säkerhet

Läsvärt   Ombord   Säkerhet

Alla får öva båtsäkerhet

27 april 2018 – 15:18 Kommentarer inaktiverade för Alla får öva båtsäkerhet

Hur håller man ett hett brinnande nödbloss? Hur långt orkar du kasta en livboj och hur får alla plats i livbåten? När Västkustkretsen arrangerar säkerhetsdag får alla pröva på.

Förra helgen bjöd Västkustkretsen in alla som gått någon av vinterns kurser till en praktisk säkerhetsdag med många prova-på-stationer. Allt från att avfyra nödraketer till att kontrollera sin flytväst och den senaste tekniken för hjärt- och lungräddning gicks igenom med praktiska moment för uppåt 150 deltagare.
– Alla har nytta av att känna på de här prylarna på riktigt och det blir nog en och annan aha-upplevelse, konstaterar en av arrangörerna Peter Björnhage.
– Bland annat har många insett att det inte är så enkelt att lyfta en person på 70 kilo ens med en bra talja.
Just lyftet av en besättningsmedlem som trillat överbord ligger varmt om hjärtat för Peter.
– Jag har hört alldeles för många berättelser om när det gått snett eller varit väldigt nära. När jag själv har överraskat vänner och familj i egna båten med en improviserad övning så har vi tvingats ge upp i brist på rätt teknik. Men det går att få upp en medvetslös person med exempelvis storskotstaljan eller annan talja som hjälp. Man måste bara vara förberedd, säger Peter.

Livboj

Det skiljer i både form och tyngd mellan livbojar.

På stationen med livbojar testade Eva Wegsjö Sande alla livbojar och livlinor som fanns på plats.
– Det är stor skillnad mellan de olika bojarna, säger Eva.
– Den här hästskobojen är både svår att hålla i för kastet och väldigt lätt. Jag kommer längre med de hela runda, men det verkar vara individuellt. Man behöver förmodligen muskelminnet för att använda de här på bästa sätt, säger Eva och hivar iväg en orange hård livboj uppåt femton meter.

Talja

Ingrid Geeraedts drar med en talja upp övningsdockorna som tillsammans väger 70 kilo: ”Tyngre än jag trodde!”

Ingrid Geeraedts och hennes man har seglat på sjön Åsunden i Bollebygd under några år, men längtar ut på havet. I vinter har de båda gått på kurs hos Kryssarklubben och ska hyra båt på Västkusten i sommar.
– Vi har respekt för havet och vill vara förberedda. Nu känner vi oss i alla fall det, skrattar båda.
Ingrid avfyrar en nödraket utåt havet och instruktören Tomas Hermansson påminner om att man alltid avfyrar rakt upp i vanliga fall.
– Man siktar instinktivt mot vinden, men det är höjden som avgör hur långt en nödraket syns, säger Tomas.
Anledningen till att övningsraketen skjuts snett uppåt är att den innehåller en laddning havre istället för lysbränsle och att havren helt enkelt riskerar att trilla ner över Långedrags villaträdgårdar av den västliga vinden.

Ett uppskattat inslag är när deltagarna får tränga sig ner i en uppblåst livbåt och sitta där ett tag. Det blir snabbt väldigt trångt och många säger att det känns lite klaustrofobiskt. Men efter övningen tar bröderna Milo och Leon över. Pappa Robert Pedersen är tacksam för övningarna och påminner gärna andra om att vara med när den egna livbåten ska servas.
– Jag var med på servicestället när vår egen livbåt blåstes upp. Det var ett tag efter utgångsdatum för den föregående servicen och materialet visade sig ha mindre skador som kunde ha utvecklats till läckage. Man blir lite mer medveten om vad som väntar när man sett sin livbåt uppblåst, säger Robert medan barnen hittat dagens favoritbåt, livbåten, att utforska.

Livbåt

Bröderna Leon och Milo bekantar sig med livbåten tillsammans med pappa Robert.

De övriga stationerna innehöll bland annat hjärt- och lungräddning, nödbloss, flytvästkontroll och genomgång om säkerhetsstegar, nödlarm och brandsläckning.

Säkerhetsdagen arrangeras av Kryssarklubbens Västkustkrets varje vår.

Flytvästkontroll

Alla som ville fick sina uppblåsbara flytvästar kontrollerade. Ove Thorin höll i inspektionerna och högen med flytvästar växte.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,