Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Bli varnad för havstulpan på öst- och sydkusten

16 maj, 2016 – 09.00 Ingen kommentar

Havstulpaner fäster under en begränsad period i Östersjön och tack vare Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt kan man få varningar när det sätter igång mellan Umeå och Malmö.

Havstulpan

BILD: John Leffman

Projektet har 140 observatörer längs svenska kusten från Umeå i norr till Limhamn, Malmö, i söder. Syftet med varningssystemet är att uppmuntra båtägare att använda sig av alternativa metoder för att hålla botten ren från påväxt av havstulpaner. Indikationen om påväxt sker genom att plattor hänger i vattnet på cirka 140 platser längs kusten. När en platta har påväxt så rapporteras det av observatören. Enstaka påväxt leder inte till en varning men projektet meddelar den första registrerade påväxten på sidan Havstulpanvarningar.
Det går också att få varningar via sms (sms:a havstulpan start till 711 20) eller mejl.

Havstulpaner är ett kräftdjur som har funnits i världshaven sedan Kambrium-tiden, det vill säga sedan över 500 miljoner år. I Östersjön sker påväxten under en begränsad period, men på Västkusten med flera typer av havstulpan sker påväxt under flera perioder.

LÄNK: Skärgårdsstiftelsens Havstulpanprojekt

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar