Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Crowdfunding för svenska digitala sjökort

2 maj, 2018 – 14.47 18 kommentarer

Nu kan regelbundet uppdaterade svenska sjökort bli tillgängliga för plotterprogrammet Open CPN.
– Vi behöver samla 150 intresserade för att finansiera de svenska sjökorten, säger Jan Billig som är en av initiativtagarna till gräsrotsfinansieringen som ska vara klar innan sommarsäsongen.

Plotterprogrammet Open CPN kan användas i datorer eller androidmobiler. Gränssnittet och funktionerna är av motsvarande standard som i andra navigationsappar och program, men den stora skillnaden är att Open CPN är byggt på öppen källkod och frivilligt arbete. Själva programmet för datorer med Windows eller Mac är gratis och som app för android kostar den drygt en hundralapp. Men sjökorten måste köpas in och nu har en grupp svenska båtaktiva på västkusten tagit initiativ till inköp av digitala kort från Sjöfartsverket. Inköpen sker via företaget O Charts och det krävs minst 150 inköpta licenser för att få till stånd ett avtal med en kostnad för varje användare på cirka 500 kronor.

Jan Billig

Jan Billig är aktiv i Kryssarklubbens västkustkrets och en av initiativtagarna till svenska kort för Open CPN.

– Det kostar drygt 500 kronor plus moms per användare som en engångskostnad, och den summan samlar vi nu in som ett crowdfundingprojekt med deadline den 15 juni. Får vi in tillräckligt många intresserade kan vi leverera några dagar senare, säger Jan Billig som har egen erfarenhet av arbete med sjömätning och navigationsbeskrivningar inom Kryssarklubbens Västkustkrets.
­– Det är imponerande hur en grupp frivilliga, som lägger ner sin tid och kunskap gratis, har lyckats åstadkomma detta, säger Jan om själva plotterprogrammet som används runtom i världen sedan 2008. Bland annat i USA är bottendata och djupmätningar som utförts av myndigheter gratis och är anpassade för plotterprogrammet som finns för de flesta plattformar utom Apples iphone och ipad.

Open CPN

Norska Sjöfartsdirektoratet tillhandahåller sjökortsunderlag för Open CPN.

Funktionerna känns igen från kommersiella plotterprogram. Exempelvis stöd för så kallade raster- och vektorkort. Sjökortet är anpassat efter gps-position, så kallad moving map. Även ais har stöd i programmet som också kan visa tidvatten- och strömtabeller. Rutter, spår och waypoints kan skapas och exporteras eller importeras från andra källor och det finns plugin-moduler för instrument, gribfiler, överlagrad radarbild, lokal kompassavvikelse med mera. Länk till projektets sida hos O Chart finns längst ned på sidan.
– Vi vill ha detta klart innan seglingsäsongen startar på allvar och därför satte vi deadline den 15 juni, säger Jan Billig.
­– Om vi inte har fått ihop 150 intresserade då så får alla sina pengar tillbaka.

När kan programmet börja användas med de svenska korten?
– Själva konverteringen till vårt krypterade format är väl beprövat för de länder som redan säljs. Vi bedömer att det ska ta två till tre dagar efter att vi fått 150 beställningar innan vi kan leverera. Så det kan förstås bli innan vår deadline, säger Jan Billig.

Om man köper ett kommersiellt plotterprogram så kan man få hjälp med installation och tekniska problem. Hur gör man om det krånglar med Open CPN?
– Vi är en grupp frivilliga som gör manualer och hjälper till så gott vi kan. Erfarenheten hittills är att det inte krävs särskilda tekniska kunskaper för att klara av installationerna. Här på västkusten arrangerar Västkustkretsen också särskilda kurser i Open CPN för intresserade. Det finns ju sjökortsunderlag för stora delar av världen.

Hur uppdaterar man sina kort och hur ofta kan man göra det?
– Rent tekniskt finns informationen uppdaterad från Sjöfartsverket dagligen. Exempelvis norska sjöfartsverket uppdaterar underlagen för Open CPN en gång per vecka, men exakt hur ofta de svenska korten kommer att uppdateras vet jag inte i dagsläget.

En användarlicens för de svenska korten från Sjöfartsverket gäller ett år. Det är upp till användaren att uppdatera korten som är i vektorformat. Korten kan sparas under obegränsad tid. Avtalet för inköpen av licenser, inklusive royalty, från Sjöfartsverket sker via företaget O Charts, baserat i Spanien, som i sin tur har ett avtal med användarna.

Det kostnadsfria navigtionsprogrammet finns för Windows (XP SP3 – Win10), Macintosh, Linux (även Raspberry Pi) och Android, platta eller mobil från version 4.1.

LÄS MER: Västkustkretsens information om Open CPN

LÄS MER: Open CPN:s officiella webbsida för anmälan/köp av de svenska korten

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,

1 Pingbacks »

  Lämna en kommentar

  Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

  Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

  Du kan använda dessa taggar:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

  This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar