Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

De seglar i blindo

21 september 2018 – 14:51 Kommentarer inaktiverade för De seglar i blindo

Förra helgen samlades nitton synskadade seglare från hela landet på västkusten för några dagars segling med skonaren Kvartsita. På Kryss hängde på en bit för att se hur allt funkade ombord.

På fördäck sitter Anne-Maj på knä och kvajlar en tamp. Dennis diskar upp efter dagens lunch, Pelle står till rors och resten av gänget hjälps åt för att beslå gaffelfocken – Anders, Stefan, Emelie och Tabarak uppe på bommen, de andra från däck.
Vid en första anblick skulle de kunna gå som vilken besättning som helst. Om jag inte vetat att majoriteten av dem är gravt synskadade. Några ser bara kontraster, andra ljus eller dimma. Flera är helt blinda. En deltagare, Anne-Maj från Leksand, är både blind och döv.
Det är branschföreningen Sällskapet Seglare med Synnedsättning, SmS, som abonnerat skonaren Kvartsita för en helg. Förutom Kvartsitas egna instruktörer, och ett par tolkar och några ledsagare består besättningen av totalt 19 synskadade medlemmar – från Piteå i norr till Perstorp i söder.

Segla blind

Pelle håller kursen genom att känna hur vinden träffar hans ansikte. BILD: Linda Hammarberg

Några har seglat ihop i tjugo år. Andra träffas för första gången. Den yngsta deltagaren, Ines från Umeå, är bara 15 år gammal. Det första hon frågar när de ska kasta loss är om hon får klättra i riggen. Det får hon gärna, lite senare, i hamn. 

Kvartsita är ett av få skolfartyg längs kusten som är anpassat för rörelsehindrade och rullstolsburna, vilket också gör henne lite mer lättframkomlig för de med synnedsättning. Det var faktiskt här, ombord på Kvartsita för tre och ett halvt år sedan, som idén om egen förening för seglare med synnedsättning föddes för första gången.
– Vi var ute på en dagssegling med De Synskadades Riksförbund när jag och Alireza Alipour, en annan blind seglare, började prata om att starta ett särskilt segelsällskap för synskadade. Nu är vi ett 30-tal engagerade medlemmar och blir fler hela tiden, berättar Pelle Karlsson som är en av drivkrafterna bakom föreningen och helgens aktivitet.
– Det fungerar förvånansvärt bra att segla med en blind besättning. Några av dem har bättre koll på den här delen av skärgården än vad jag har. Med Pelle ombord behövs inga sjökort, säger Kvartsitas skeppare Mats Svensson.

Punktskrift BrailleSällskapet Seglare med Synnedsättning arrangerar varje år 3-4 seglingsaktiviteter runt om i landet. Kursgården Almåsa vid Horsfjärden i Stockholms Skärgård är en viktig bas dit de återvänder varje år. Krokholmen på västkusten en annan samlingspunkt. Där arrangeras seglarläger för synskadade ungdomar varje sommar.
– Ju mindre båt och jämnare vind desto enklare är det i regel att segla som synskadad. Bidevind underlättar också. Då både hör och känner man var vinden kommer från. Övriga sinnen förstärks när man inte kan se, berättar Pelle. 

Föreningen jobbar även med intressepolitik för att göra seglingen mer tillgänglig för personer med synnedsättning. Bland annat genom att verka för en egen klass i kappseglingssammanhang, men också för att få fram bra tekniska hjälpmedel som kan underlätta för de synskadade ombord. Det finns idag talande kompasser, och appar som ger olika ljudsignaler när man kommer ur kurs.

Segla blind

Dan har flugit ända från Piteå för att vara med på helgens segling. BILD: Linda Hammarberg

Många av medlemmarna har egna båtar som de seglar tillsammans med familjen, eller med en seende instruktör eller ledsagare till hjälp. Pelle har dragit det ett steg längre och byggt en egen segeleka i trä tillsammans med två andra synskadade. Båten som blev klar förra året är döpt till Lucia, efter de synskadades helgon.
– Hon är en god seglare, men lite rank. Jag brukar segla henne på Gullmarn tillsammans med min kompis Sture som har några procents syn vartdera ögat. Vi sätter en stereo med hög musik på bryggan så vi hittar hem igen, berättar han och skrattar. Lucia har så här långt visats upp både på båtmässan i Göteborg och på Träbåtsfestivalen i Skärhamn.

Skutseglingen med Kvartsita var årets sista aktivitet på vattnet för medlemmarna i Sällskapet för Seglare med Synedsättning, men planerna för nästa säsong är redan i full gång.

Vill du läsa mer om hur det går till att segla med synnedsättning kommer ett längre reportage i På Kryss senare i vinter.

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, ,