Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

Fem nya godkända bottenfärger

5 mars, 2018 – 17.26 9 kommentarer

Fem nya båtbottenfärger med biocider är godkända från och med i år. Sammanlagt arton färger får användas i Östersjön och nära ett fyrtiotal är godkända för Västkusten.

Transportstyrelsen utesluter inte att alla båtbottenfärger med biocider, gift, kan förbjudas inom de närmaste åren (Läs mer i På Kryss nr 9, 2017). Men tills vidare är ovanligt många båtbottenfärger godkända av Kemikalieinspektionen som nu har publicerat årets godkända färger. Utöver biocidfärger för propeller och drev är sammanlagt 36 färger godkända, varav 18 för Östersjön.

Förra året ändrade Kemikalieinspektionen definitionen av användningsområde från ”huvudsaklig fart” till ”huvudsaklig förtöjningsplats”. I praktiken ska det inte ha någon betydelse eftersom syftet är att inte hindra transport eller genomfart i vatten där bottenfärger är förbjudna. Även en tillfällig vistelse med biocidfärgmålad båt är godkänd. Den som hemmahamn i insjö eller norr om Örskär, får inte använda någon giftig bottenfärg.
Om en båt har flera förtöjningsplatser får den bara målas med den bottenfärg som är tillåten i det område som har de mest restriktiva reglerna.

De datum som nu står angivna för de olika färgerna och sträcker sig förbi 2020 kan eventuellt få indragna godkännanden.
– Alla produkters tillstånd omprövas i samband med regelbytet från de svenska nationella reglerna till EU:s biocidförordning, säger Per Johansson, miljöriskbedömare vid Kemiinspektionen.
– För svenska förhållanden blir skillnaden liten, men i Danmark och Tyskland, där man tidigare haft ett mindre restriktivt regelverk, så blir det färre färger som tillåts, säger Per Johansson.

Flera färgers godkännande har löpt ut, men färgerna får användas året ut och säljas till och med juni. Detta gäller exempelvis Lefant Nautica Copper och Biltema Antifouling Vit.

LÄS MER: Godkända båtbottenfärger ostkusten [Kemikalieinspektionen]

LÄS MER: Godkända båtbottenfärger västkusten [Kemikalieinspektionen]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar