Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Gerdny äldsta k-märkta fritidsbåten – hittills

7 juni, 2016 – 09.07 Ingen kommentar

GerdnyVigor, Bess och Gerdny. Det är tre av de nio fritidsbåtar med spännande livsöden som nu k-märks av Sjöhistoriska museet.
– Varje gång vi går igenom ansökningarna om k-märkning av fritidsbåtar slås man av de fantastiska berättelserna, de engagerade ägarna och de unika båtarna, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Nu k-märks ytterligare nio fritidsbåtar av Sjöhistoriska museet. Båtarna har sina hemmahamnar i Lysekil, Vänersborg, Göteborg, Torsby och Stockholmsområdet. Var och en av dem har spännande och intressanta historier kopplade till sig. Här finns till exempel kostern Gerdny som seglades redan på 1880-talet. Hon är den hittills äldsta k-märkta fritidsbåten.

Här finns även den välvårdade havskryssaren Malou – en båt som en gång seglat på Medelhavet men som idag rör sig längs den bohuslänska kusten.

Till vårens praktexempel hör den detaljerade och innehållsrika historiken över P28:an Bess. Det är en havskryssare vars historia forskats fram av den nuvarande ägaren – samtidigt som stor upprustning pågått.

– Engagemanget hos många båtägare är fascinerande stort. Vi kan inte annat än vara tacksamma över den tid och energi som så många lägger ned på sina fritidsbåtar, vilket bidrar till att hålla det flytande kulturarvet just flytande, säger Fredrik Blomqvist.

Sjöhistoriska museet, som är en del av Sjöhistoriska, har sedan 2009 k-märkt fritidsbåtar med syftet att de kulturhistoriskt intressanta båtarna ska uppmärksammas och därigenom öka kunskapen om dem och skapa bättre förutsättningar för bevarande. I och med vårens beslut i år finns 125 k-märkta fritidsbåtar.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar