Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Giftiga alger blommar rekordtidigt i Östersjön

9 juni, 2016 – 14.28 Ingen kommentar

Försommarvärmen har gjort att cyanobakterieblomningen redan har satt igång i södra Östersjön, enligt SMHI.
– Det är tidigare än vanligt och när temperaturen i svenska vatten når 17 grader kan vi räkna med massansamlingar även här, säger Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.

Giftalger

Satellitbilden från Nasa den 6 juni 2016 visar cyanobakterieblomning i sydöstra Östersjön.

Den giftiga algen knippvattenblom brukar koncentreras i synliga mängder tidigast i slutet av juni. I år visar satellitbilder att blomningen redan satt igång utanför polska kusten.
– Det är rekordtidigt. Under helgen kommer det att blåsa rejält i södra Östersjön och algerna kommer att spridas ut, men när det blir lugnare koncentreras de på ytan igen om värmen håller i sig, säger Jörgen.

När SMHI i maj mätte koncentrationen av cyanobakterier i Östersjön hittades de högsta koncentrationerna mellan Öland och Gotland.
– Algerna finns i vattnet året om, men behöver värme för att blomma. Nya mätningar på plats ska påbörjas nästa vecka.

Den som är ute med båt i södra Östersjön bör vara försiktig med användningen av sjövatten. Generellt är barn och djur högriskgrupper för att skadas av giftiga alger. Om någon uppvisar sjukdomssymptom i samband med algblomning ska läkare kontaktas. Så här års finns en risk att blanda ihop algblomningar med ansamlingar av pollen som till exempel tallpollen.

Redaktonen
redaktion@pakryss.se

, , ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar