Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Inget brott bakom nödraketbrand

14 augusti 2018 – 11:19 Kommentarer inaktiverade för Inget brott bakom nödraketbrand

Det var inte oaktsamhet som ledde till den omfattande skogsbranden på Björkö i Göteborgs skärgård, menar polisen som avskrivit brottsmisstankarna. En nödraket avfyrad i hård vind orsakade branden som ledde till att ett fyrtiotal hushåll evakuerades och bland annat ett garage och en bil brann upp.
– De som var ombord uppfattade situationen som ett nödläge och den bilden styrker vi, säger Yvonne Inge vid polisen i Göteborg.

Sent på söndagseftermiddagen den 5 augusti fick en motorbåt, en Coronet, motorhaveri i farleden mellan Björkö och Hälsö. Två personer befann sig ombord och båten började driva i kulingbyarna mot den steniga stranden på Björkö strax söder om fiske- och gästhamnen. Enligt Sjöfartsverkets sjöräddningscentral, JRCC, avfyrade båtägaren först en nödraket och ringde sedan 112. Under tiden som nödsamtalet pågick kom två andra fritidsbåtar till undsättning och JRCC valde att inte klassa ärendet som sjöräddning. Men strax efteråt ringde båtägaren återigen sjöräddningen och meddelade att de två hjälpande båtarna var för små för att kunna hjälpa till. JRCC larmade då frivilliga sjöräddningen, SSRS, och även ett fartyg från Kustbevakningen och en lotsbåt erbjöd hjälp på plats.


 

Ett 40-tal hushåll evakuerades i samband med branden. Bild: Micael Wigerud

Ett 40-tal hushåll evakuerades i samband med branden. Bild: Micael Wigerud

Under tiden hade nödraketens fallskärm med ett brinnande rött bloss landat i strandkanten mindre än 200 meter från hamnen på västra Björkö. Blosset tände eld på växtlighet vid stranden och elden spred sig snabbt i träd, buskar och gräs österut över den steniga ön. Innan haveristen bogserats in till hamnen på Björkö var branden, trots den kuperade terrängen med stora partier berg i dagen, ett hot mot bostäder mitt på den kilometerbreda ön. Bland annat ett garage och en bil brann upp, men tack vare en stor räddningsinsats av frivilliga på ön, tre vattenbombande helikoptrar, fartyg med vattensprutor och räddningstjänst skadades varken någon person eller något bostadshus allvarligt. Ett 40-tal hushåll evakuerades, men under natten till måndag var branden under kontroll. Brandröken kändes i luften flera landmil österut inåt land.

Björkö, nödraket

Nödraketens fallskärm med rött bloss landade vid det röda krysset och elden spred sig österut av den hårda vinden. Bild: Sjöfartsverket

Polisen inledde tidigt en förundersökning med misstanke om allmänfarlig vårdslöshet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor eftersom en nödraket använts. Motorbåtsägaren kontaktade själv polis och räddningstjänst och berättade om nödraketen och den troliga kopplingen till branden. Under veckan förhördes båtägaren och på fredagen lades förundersökningen ned.
– Inget tyder på att någon inblandad handlade fel. De som var ombord uppfattade situationen som ett nödläge och den bilden styrker vi, säger förundersökningsledaren Yvonne Inge vid polisen i Göteborg.
– Ägaren var verkligen erfaren. De ringde också SOS och begärde hjälp och avfyrade nödraketen som man ska göra rakt upp. Det fanns ingen avsikt att nödraketen skulle hamna på land. En väldigt, väldigt stor otur ledde till den stora branden, säger Yvonne Inge.

Hur ska man tänka när man är i en nödsituation, men riskerar att orsaka andra skador med exempelvis en nödraket nära land?
– Nummer ett är att rädda liv. Alla kan hamna i en nödsituation, men det är alltid lätt att sitta efteråt och tycka ”varför gör man inte det och varför gör man det?” Men där och då är det ett ögonblicksverk, säger Yvonne Inge som också konstaterar att varje situation bedöms unikt vid en brottsutredning.
– Vi har tagit hänsyn till omständigheterna i just det här fallet. Det var ett nödläge och då måste man utgå från det.

Ola Sandström, vid polisen i Göteborg, deltog i utredningen och delar Yvonne Inges uppfattning att oförutsägbara händelser och otur, inte oaktsamhet, låg bakom olyckan.
– Men vill man lära sig något av händelsen kan det vara att man kan se till att ha olika typer av larmanordningar ombord. Det finns handbloss och nödraketer utan fallskärm med kortare brinntid, som sannolikt skulle dra till sig uppmärksamheten i ett liknande fall, men med mindre risk för konsekvenser, säger Ola Sandström som samtidigt påpekar att det är den nödställdes uppfattning av situationen som är utgångspunkten för en bedömning av eventuell oaktsamhet.

Enligt SMHI:s väderstation på Vinga, cirka 6 sjömil bort, var medelvinden under hela söndagen över 10 meter per sekund. Medelvinden mellan klockan 17 och 18 var 11,2 meter per sekund västlig och max vindstyrka var 16,8 meter per sekund.

Att avfyra en nödraket trots att det inte är ett nödläge är förbjudet enligt Brottsbalken kapitel 16 och rubriceras som missbruk av larmanordning. Om ett larm ”föranleder onödig säkerhetsåtgärd” kan en åtalad dömas till upp till sex månaders fängelse. I det aktuella fallet på Björkö misstänktes istället oaktsamhet. Dels allmänfarlig vårdslöshet på grund av oaktsamhet, enligt Brottsbalken kapitel 13, dels brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor som också ställer krav på aktsamhet.

LÄS MER: Nödraket från båt misstänks ha startat skogsbrand [pakryss.se, 7 augusti, 2018]

Branden var under kontroll natten till måndag, men eftersläckningen fortsatte på måndagen. Bild: Micael Wigerud

Branden var under kontroll natten till måndag, men eftersläckningen fortsatte på måndagen. Bild: Micael Wigerud

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »