Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Limhamn orättvist beskriven

14 maj 2014 – 14:59 En kommentar

Blob1Ungdomsreportrarna har i nr. 4 av ”På Kryss” besökt Malmö. Man avger ett mycket kritiskt omdöme och låter förstå att Limhamns småbåtshamn knappast är värd ett besök.

Att ungdomarna inte gästat hamnen med båt framgår av reportagetexten. Man har ej heller informerat sig om hamnen och vad den har att erbjuda. Så finns t ex. i anslutning till Malmö Segelsällskaps klubblokal en mycket välrenommerad restaurang (Kajutan), här serveras såväl lunch som a’ la carte, denna kan avnjutas inne, eller på husets väl tilltagna, eluppvärmda terrass. Utsikten över Öresund och bron till Danmark ingår i priset. I anslutning till hamnkontoret ligger ”Hamngrillen”, som erbjuder enklare förtäring samt kaffe o glass. Denna intages lämpligen på serveringens trädeck. För den som föredrar fisk eller skaldjur finns ”Rökeriet”. Här kan man aningen handla över disk eller bli serverad, ute eller inne.
I samma byggnad som hamnkontoret finns en utav tre toaletter. Här finns dusch med fri tillgång till varmvatten, tvättmaskiner, hobbyrum, allt skött på ett oklanderligt sätt. För den som vill ut med cykel finns sådan att låna.
Hamnen har även ett ”marint center” bestående av båttillbehör (Hjertmans), segelmakare (Gransegel) och ”Krandepån” som ombesörjer båtlyft och reparationer. ”Kapell o Annat” har i hamnen ett speciellt ”mallhus” där man mallar för hamnkapell och sprayhoods. Här finns också en välutrustad riggverkstad.
Det ungdomarna kallar gästhamnsfaciliteter är antagligen en offentlig toalett strax utanför hamnområdet. Här intill ligger också den beskrivna kiosken/gatuköket.
Limhamns småbåtshamn är en utav landets större hamnar och har plats för drygt tusen båtar. Har man inte sett hamnens storlek är det kanske lätt att ta miste på antalet ”landliggare”. Man hittar väldigt få ”Till Salu”- skyltar.
Hamnen drivs av hamnbolaget, som i sin tur ägs av de tre båtklubbarna gemensamt. Detta borgar för att vi har en hamn där båtägare och gästers välbefinnande prioriteras högt. Hamnen är medlem i ”Frihamnordningen” (FH), en dansk förening där båtägare som besöker varandras hamnar endast betalar en mindre summa för el, vatten och avfallshantering. Småbåtshamnen har också blivit ett populärt stopp för husbilar, som här står på parkett med utsikt över hamn o hav.
Limhamn, som är ett gammalt fiskeläge, tillhör numera ett av Malmös ytterområden men har, till skillnad från andra sådana, ett eget centrum. Här finns ICA, Konsum, Willys och Lidl, allt på promenadavstånd. Den som vill äta ute kan lätt välja mellan pizza, kebab, sushi, kinamat, fisk och husmanskost. Något ungdomsdisco finns förvisso inte, men väl goda kommunikationer med stadens centrum.
För den som lämnar hamnen, det vill säga med båt, för seglats söderut, är det kanske inte den omskrivna genomseglingsrännan under bron man väljer, här går för övrigt inga supertankers. Större fartyg föredrar Drogdenrännan på danska sidan eftersom denna är såväl djupare som bredare. Som fritidsbåt väljer man hellre den mindre, och närmre, ”Trindelrännan”, här får man garanterat inget möte med större fartyg.
Det är en kul idé att skicka ut ungdomar på detta sätt, de ser ju ofta saker med andra ögon än vi lite äldre. Ett självklart krav måste dock vara att de sett med egna ögon det som beskrivs, speciellt, som i detta fall, när man riktar stark kritik. Vi är ett antal ”SXK- are” som reagerat starkt på artikeln och förväntar oss ett tillrättaläggande, gärna i form av detta brev, redan i nästa nummer.
Att en artikel som den omtalade kan få inverkan på besökarantalet inser ju var och en. Det är heller inte så trevligt för hårt arbetande personal i hamnen, få sig sådan obefogad kritik till del.

Med vänlig hälsning

Per Svensson

En kommentar »

  • Micke skriver:

    Tack för ditt mejl och för att du har gett oss konstruktiv kritik.

    Några saker stämmer dock inte.

    Både Fingal och följebåten Skärgårdsströvaren var i gästhamnen söndag natt 28 juli. Tyvärr kom vi in ganska sent på kvällen efter att ha startat från Lomma på morgonen och dessutom varit i Malmö under dagen där ungdomarna gjort sightseeing, letat vegetarisk mat och trivts bra trots värmen.

    Alla var ganska trötta när vi kom fram. Flera av oss åt på Hamngrillen – dock var det personalen och inte lokalerna som åsyftades i kommentaren om bristande hygien. Det var en tjej ur personalen som slickade av sina fingrar från matspill samtidigt hon beredde mat. Det skedde ett par gånger för senare inkomna matgäster och som vi såg när vi satt vid bordet med sikt rakt in bakom disken. Inte okej!

    Sedan var det söndag kväll och duscharna som låg på parkeringen mitt mellan bron och restaurangen hade möjligen haft ett stort tryck under dagen, eftersom vi upplevde att städningen var något eftersatt när vi använde dem vid 22-23-tiden på kvällen. Men å andra sidan var detta dag 43 (av 55) och vi hade sett både betydligt sämre men också bättre gästhamnsfaciliteter på andra håll. Jag antar att dessa inte var offentliga toaletter eftersom de var låsta?

    Toaletterna inne på hamnkontoret, bredvid Hamngrillen var helt okej.

    Mycket spindlar var bara en kommentar, det spelade inte in i bedömningen. Det var ju spindelsommar i hela södra Sverige …

    Att det var många båtar på hamnplan var nog menat som en positiv kommentar från Johan, som i varje hamn vi besökte letade ”tappad sugar” i en prisklass som han som student kunde ha råd med. Av den anledningen gillade vi både Lagunen och Limhamn – däremot ville inte hamnkaptenen släppa ägarnas telefonnummer (helt korrekt) och någon båt blev det inte köpt förra sommaren … Det var också förhållandevis (till andra hamnar) många som hade en ”tillsalu” skylt och vi pratade med ett par personer på hamnplan som indikerade att det fanns fler.

    Jag beklagar att ni känner att Limhamn blev orättvist behandlad i artikeln, men förutom att det hade kunnat vara tydligare vad som åsyftades i hygienanmärkningen ser jag inte att det finns något som är osant i ungdomarnas text.
    Lite mer bakgrundsinformation; faktum är att Hamngrillens tveksamma behandling av mat stod med i ursprungstexten, men jag redigerade bort det för att inte peka ut personalen och kanske skapa problem för tjejen som jag antar sommarjobbade och som uppenbarligen inte hade fått någon regelmässig hygienutbildning för vad som gäller i restaurangkök. Det var också av utrymmesskäl som texten behövdes kortas, och texten fick störst vikt på Skanör.

    Men jag tror att ungdomarna i stort inte hade något emot Limhamn, det var nog snarare i jämförelse med allt som fanns i storstan Malmö och pittoreska Skanör som gjorde att Limhamn ”hamnade mellan stolarna” i hur de uppfattade den.

    Det finns hamnar i området som vi valde att inte ens ha med i artikeln, trots besök (dock inga övernattningar).

    Öresundsbron. Vi valde att gå under bron vid fiskebåtsvraket en bit utanför tremeterskurvan. Kanske kunde det angivits tydligare.

    Jag lägger gärna ut ditt brev på pakryss.se där insändare numera publiceras.