Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Nytt bidrag för elutombordare

12 april, 2018 – 17.54 9 kommentarer

Elutombordare kan subventioneras med 25 procent – om regeringen får som den vill. Förslaget omfattar inte stöd till inombordare.

– Elfordonspremien har blivit väldigt populär och nu vill regeringen bredda detta till båtlivet, säger Annika Jacobson som är sakkunnig hos klimatminister Isabella Lövin.
– Regeringen valde att avgränsa till utombordare för att marknaden för elutombordare är störst. Infrastrukturen för laddning av båtar med eldrivna inombordare är inte lika utbyggd som för utombordare och detta är ett första steg.

Förslaget går ut på att inköp av elutombordare ned till motsvarande fem hästkrafter, inköpta från och med den 12 april, har rätt till en statlig subvention på 25 procent. Maximalt utbetald ersättning är 10 000 kronor inklusive moms. Den övre gränsen för en maximal subvention går alltså vid ett inköpspris på 40 000 kronor. Endast ett suventionerat inköp per person.
Eldrivna utombordare har generellt ett högre inköpspris än för motsvarande traditionella utombordare med motsvarande prestanda. Dessutom tillkommer en relativt stor kostnad för batterier, men drift- och bränslekostnaderna är generellt betydligt lägre för elmotorer.

Regeringen beslutade om förslaget i en överenskommelse med Vänsterpartiet på torsdagen och har därmed majoritet för beslutet i riksdagen, som väntas fatta beslut i juni. Förslaget är en del av den så kallade vårändringsbudgeten där 45 miljoner tillförs så att sammanlagt 395 miljoner kronor kan utbetalas för elfordon som sedan tidigare ingår i subventioneringen, som exempelvis elcyklar.

Men varför får ett inköp av inombordare, som i de flesta fall drivs av diesel, inte statligt stöd?
– Det här ska ses som ett första steg att minska miljöpåverkan från fritidsbåtar och gå mot elektrifiering. Det är viktigt att få bort de gamla tvåtaktsmotorerna och det är enklare att ersätta utombordare som ofta används för kortare sträckor, säger Annika Jacobson.

På Naturvårdsverket är man beredd på att så småningom hantera ansökningar även för elutombordare.
– Det blir samma ansökningsformulär som ligger där idag för andra elfordon, säger Tomas Hallqvist, chef för enheten för miljöbidrag vid Naturvårdsverket.
– Ansökan via webbplatsen gör att hanteringen går snabbt och säkert. Man ska bifoga inscannat kvitto och identifikationshandling för motorn och kunna identifiera sig själv.

Det kommer även att gå att ansöka via pappersblankett som fylls i och skickas in men då krävs manuell hantering som tar längre tid.

Exakt vilken effektgräns som ska gälla återstår att se. Om propositionen får riksdagens stöd blir det Naturvårdsverkets uppgift att ta fram förordning och exakt effektgräns. 5 hästkrafter är en ”vägledning av regeringens inriktning i arbetet”, enligt regeringens sakkunniga Annika Jacobson. Elmotorers prestanda på båtar anges oftast som effekt i watt eller som dragkraft.

I Naturskyddsföreningens jämförelse mellan elutombordare så kategoriserar man även elmotorer på 1800 watt som motsvarande 5 hästkrafter (se länk nedan).

Torqeedo är marknadsledande på större elutombordare i Sverige, men även tillverkare som Aquawatt, Epropulsion, Parsun och Ray Electric har elutombordare som omfattas av förslaget, i sitt utbud.

LÄS MER: Jämförelse mellan elutombordare motsvarande 5-10 hästkrafter [ Naturskyddsföreningen ]

LÄS MER: Regeringens pressmeddelande

LÄS MER: Ansökan för bidrag till inköp av elfordon [ Naturvårdsverket ]

LÄS MER: ”Kan inte räkna med nya laddstationer” [ pakryss.se 17 april, 2018 ]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar