Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter, Ombord

Nya prylar/båtar   Nyheter   Ombord

Ökat intresse för bottentvätt i Malmö

31 juli, 2018 – 08.05 2 kommentarer

Det har gått ett år sedan Limhamns hamn i Malmö skaffade en miljövänlig bottentvätt som alternativ till giftig färg. Intresset för att tvätta är fortfarande inte stort, men växer stadigt.

– Det löper på och jag tycker det går bra men vi har fortfarande ingen fulläggning i bokningsystemet. Förra året körde vi 114 tvättar och vi räknar med att vi i år ska kunna göra minst det dubbla, säger Peder Edman som är hamnchef i Limhamns hamn.

I dagsläget uppskattar han att det är runt fem procent av beläggningen i hamnen som aktivt arbetar för att få tvätta sina bottnar.

För att få igång ruljangsen och öka intresset för bottentvätten har hamnen fått dispens från Malmö stad att köra tvätten även på båtar som har existerande rester av bottenfärg från längre än ett år sedan. Dessutom subventioneras tvättarna för hamnens medlemmar så att priserna hamnar på en mer konkurrenskraftig nivå.

– Jämför man bottenfärgskostnaden och eget arbete med tvättkostnaden så är det definitivt lönsamt för båtägarna att tvätta. Men inte för oss i hamnen, då skulle vi behöva höja priset, säger Peder Edman.

IMG_3224

Peder Edman rattar spakarna på båttvätten i Limhamns hamn. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Ändå är det fortfarande förhållandevis få som väljer att nyttja bottentvätten framför att måla. Längs Östersjön, och främst i Stockholm, finns flera möjligheter för dem som vill tvätta botten. På västkusten har det däremot inte blivit lika populärt. Det växer mer havstulpaner i det salta vattnet och Peder Edman tror att många antar att tvätten inte räcker för att hålla dem borta. Något han menar inte stämmer, även om det betyder att man får tvätta båten oftare.

– Vi gör ju detta lite som ett försök för att se hur båtbottnarna reagerar. Lyssnar man på dem som kan det här så har man havstulpanpåväxt efter fyra veckor. Så minst var fjärde vecka skulle jag rekommendera att man tvättar botten, kanske var tredje, berättar han.

En av dem som använder tvätten i Limhamn är Bengt Overup som under många år var delaktig i drivandet av Limhamns hamn men nu pensionerat sig. I dag kör han sin båt i tvätten för andra gången i år. Hittills har han bara använt den en säsong tidigare men han tycker att det har fungerat bra för honom.

– Jag slipper arbeta med målningen och skrapa så det är mycket lättare. Förra året tvättade jag tre gånger och jag tyckte det var ett jättebra resultat, säger han.

IMG_3269

Bengt Overup tvättar sin båt istället för att måla för andra säsongen i rad. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Hamnchefen Peder Edman är positivt förvånad över intresset för bottentvätten hittills och nu tror han att det kommer fortsätta öka.

– Jag tycker mig se, framförallt i den yngre generationen, att det finns ett miljöintresse och ett engagemang. Man vill inte skita ner i onödan, säger han.

– Sen tror jag inte att vi någonsin kommer får hundra procent beläggning i hamnen. Det finns kappseglare och motorbåtsägare och sådana som inte bryr sig bara man får komma ut. Det finns så många olika båtägare.

 

Niklas Gyberg Ivarsson
redaktionen@pakryss.se

, , ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar