Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Skotsk optimism om seglarbesökens framtid

11 juli 2016 – 09:00 3 kommentarer

En känsla av osäkerhet om Brexit kan få seglingsbesök att minska från Skandinavien. Å andra sidan kan de öka på kort sikt eftersom pundet har sjunkit i värde. Det tror marknadsföreningen för skotsk segling, Sail Scotland.

Tobermory Scotland

Tobermory på Isle of Mull hör till de populära seglardestinationerna i Skottland.

Att ha njutit av det skotska landskapet är för många seglare minnen för livet. Namn som Firth of Clyde, Orkney, Shetland och Argylls övärld väcker säkert angenäma minnen hos långseglare. Men vad händer när Storbritannien lämnat EU, kommer det bli krångligare? Vad händer med proceduren för att få vistas i land? Kommer det bli särskilda immigrationskontor i större marinor som det finns på sina ställen i Västindien?

Svenska ambassaden i Skottland skriver på sin hemsida att det i dagsläget inte finns någon tydlig information om vad som kommer att ske, men är tydlig med att inget kommer att ändras den närmaste tiden. Först väntar förhandlingar mellan Storbritannien och EU som ska vara klara inom två år. På Kryss ringer upp ambassaden.
– Om Storbritannien väljer att gå ur den inre marknaden kommer det på något sätt krävas olika typer av pappersexercis vid alla gränsövergångar. Men hur det kommer att ta sig uttryck på marinor jämfört med en flygplats vill jag inte spekulera i, säger Erik Sundberg, pressansvarig på ambassaden.

Kan det exempelvis bli immigrationskontor vid särskilda marinor?
– Jag vet inte hur det ser ut vid marinor i icke EU-länder, men jag skulle väl gissa att det blir ungefär samma typer av lösningar. Men det här är väldigt specifika frågor.

Hur många som kan påverkas av detta är svårt att ringa in. En mycket grov fingervisning ger Transportstyrelsens statistik som visar att klart färre än 1300 segelbåtar kan ha seglat över i fjol. Siffror från Skottland säger att seglare från Skandinavien står för omkring 6000-8000 gästnätter per år.

Hos en svensk charterfirma som hyr ut båtar i olika länder tycker man inte att Brexit är en så stor fråga och man tror inte att det kommer påverka intresset att segla över. De talar hellre om hur terroristattentat i Turkiet och rädsla att stöta på en jolle med flyktingar kraftigt dragit ned uthyrningen i dessa områden. I stället har den ökat i Kroatien.

Vad tror man då i Storbritannien?
– Om det handlar om att lämna EU helt så är det förstås inte bra för vår seglingsturism. Våra nyckelmarknader är Skandinavien och norra delen av den europeiska kontinenten, säger Daniel Steel, chef för Sail Scotland, en marknadsförening för skotsk segling.

Segla till SkottlandHan säger att det politiska vindarna i Skottland nu blåser mot att på något sätt fortsätta vara en del av EU om Storbritannien lämnar.
– När vi tagit oss igenom detta skulle jag bli förvånad om det innebär några förändringar för svenskar och andra EU-medborgare att resa in i Skottland. Det är ett mycket enkel förfarande och jag tror inte att det kommer att ändras.

Idag gäller att inresehandlingarna ska kontrolleras i den första hamn man lägger till. Kontroller finns i större hamnar, medan det i mindre hamnar saknas kontroll.
– En känsla av osäkerhet över vad som gäller, om man är välkommen hit, kan nog ta ned seglingen något. Å andra sidan tror jag att pundets låga värde på kort sikt kommer att väga upp detta, säger Daniel Steel.

LÄNK: Sail Scotland

Lars Soold
redaktion@pakryss.se

, ,

3 kommentarer »

  • Claes Redin skriver:

    Fin bild och fina båtar. Särskilt fin tycker jag är den First Class 10 som ligger först… Mvh. Lotta och Claes

  • Cecilia Johannisson skriver:

    Roligt att jag har kommit med på bild med min båt :-)

  • Roger skriver:

    Förstår inte problemet? Norge är inte med i EU och jag seglar dit utan några problem med papper och annat! Innan EU fanns var det dessutom inga problem att segla mellan olika stater i Europa. Rädsla för förändring för inte världen framåt.