Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Östersjöns framtid debatteras i Almedalen

26 juni 2016 – 09:05 Kommentarer inaktiverade för Östersjöns framtid debatteras i Almedalen

TreKronorAlmedalenKemikaliesmart upphandling, hållbara läkemedel, mikroplast i hudvård och kan framtidens politiker rädda Östersjön? Briggen Tre Kronor af Stockholm är på plats tillsammans med Hållbara Hav under Almedalsveckan i Visby. Ombord bjuds det in till intressanta samtal och seminarier om Östersjöns situation samt utställningarna ”Ett hav av möjligheter” och ”Tillståndet i Östersjön”.

Programmet i Almedalen syftar till att öka medvetenheten om Östersjöns situation och är utarbetat av forskare och experter vid Stockholms universitet, Kemikalieinspektionen, Länsförsäkringar Stockholm samt Trossa AB. Under veckan hålls panelsamtal och seminarier, miljöutställningen ”Ett hav av möjligheter” visas i Tre Kronors salong samt en utställning på däck, ”Tillståndet i Östersjön”. Moderator Mikael Karlsson frågar framtidens makthavare om åtgärder för Östersjöns återhämtning.

Hållbara Hav arrangerar även ett antal fristående programpunkter tillsammans med SMHI, Baltic Work Commission, Takeda och Håll Sverige Rent.

Plats: Briggen Tre Kronor, inre hamnen i Visby.

MÅNDAG 4/7
10.00 – 11.00 ”Hur mår Östersjön idag?”
”85 miljoner människor runt Östersjön släpper ifrån sig avfall och föroreningar. Hur ser framtidens Östersjön ut? Det finns möjligheter men hur ser de ut?” Det är den korta beskrivningen på det första och inledande seminariet i en serie seminarier ombord på Briggen Tre Kronor under Almedalsveckan. Syftet med seminarieserien är att uppmärksamma vad vi kan göra tillsammans för att rädda Östersjöns miljö.

11.30 – 13.00 ”Går det att köpa en giftfri vardag? Om kemikaliesmart upphandling”
Vad kan kommuner och företag göra för att bidra till en giftfri vardag? Hur kan offentlig upphandling vara ett effektivt verktyg för att skydda hälsa och miljö mot farliga kemikalier? Kemikalieinspektionen är huvudarrangör.

13.30 – 14.30 ”Recept för en hållbar upphandling av läkemedel”
Hur kan upphandling användas mer effektivt för att minska negativ påverkan på människor och miljö vid tillverkningen av läkemedel? Panelsamtal om vilka möjligheter som finns och vad som behövs för att driva utvecklingen framåt. Trossa AB är huvudarrangörer.

TISDAG 5/7
10.00 – 11.00 ”Kan Sverige ta ledartröjan i arbetet för ett EU-förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter?”
I en färsk EU-rapport rekommenderas medlemsländer att stiga fram och leda arbetet för ett EU-förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter. Kan Sverige ta den rollen – och i så fall hur? Regeringen vill se ett nationellt förbud. Skulle det hjälpa eller stjälpa arbetet för ett förbud i hela EU? Baltic Eye vid Stockholms Universitets Östersjöcentrum är huvudarrangör.

12.30 – 13.30 ”Östersjön om 20 år”
Baltic Works Commission hälsar dig välkommen till en diskussion om hur Östersjöns övergödning och miljöutmaningar bör mötas med en förnyad åtgärdspolicy för att klara miljökvalitetsmål och generationsmålet. Hur kan det dominerande interna läckaget av fosfor åtgärdas? Baltic Works Commission är huvudarrangör.

14.00 – 15.00 ”Vårt framtida hav – Östersjön som ett varmare, sötare och surare hav. Hur agerar vi?”
Välkommen till SMHIs seminarium i Almedalen om Östersjön i ett förändrat klimat. Klimatförändringen påverkar Östersjön ovanligt mycket: havsmiljön förändras och havsnivån stiger. Hur agerar samhället med forskning, miljöövervakning, myndighetsansvar och anpassning för att rädda Östersjön? SMHI är huvudarrangör.

15.00 – 15.45 ”Östersjön kan inte försäkras!”
Vi kan inte försäkra Östersjön, men vi som företag och individer kan agera för att skydda oss och anpassa oss till klimatförändringarna. Kom och lyssna på om hur vi påverkas av klimatförändringarna och vad vi kan göra för att bidra till en friskare Östersjön och ett mer hållbart klimat. Länsförsäkringar Stockholm är huvudarrangör. Pär Holmgren, naturskadespecialist, Länsförsäkringar AB, Göran Lindstedt, generalsekreterare, Stiftelsen Hållbara Hav, Fredrik Bergström, vd, Länsförsäkringar Stockholm.

ONSDAG 6/7
13.00 – 14.00 ”Hur ska framtidens makthavare rädda Östersjön?”
Vilka är de viktigaste akuta åtgärderna för att rädda Östersjön? Har framtidens makthavare lösningar på problemen? Du får morgondagens svar redan nu. Stiftelsen Hållbara Hav är huvudarrangör. Mikael Karlsson, moderator, Agronom och filosofie doktor i miljö- och energisystem.

14.00 – 15.00 ”Avslut och sammanfattning – ”Östersjöns situation?”
Vems är ansvaret för att se till att säkerställa en förändring för Östersjön och vilka är möjligheterna att som individ få en översikt av vilka val som finns? Hur får vi till en förändring? Vi sammanfattar intrycken från de tre seminariedagarnas samtal.

15.15-16.30 ”Fem kronor för en plastkasse – Vad händer?”
I höst ska nya regler om hur Sverige ska minska användandet av plastbärkassar vara klara. Syftet är både att minska nedskräpningen och att spara resurser. Reglerna är sprungna ur ett EU-direktiv, som kräver att alla EU:s medlemsländer ska reducera förbrukningen av tunna plastbärkassar. Välkommen till Håll Sverige Rents diskussion om förslaget att handeln ska ta ut fem kronor per plastbärkasse och en framtidsspaning kring alternativ för plastbärkassen och kring plastförpackningars framtid. HSR är huvudarrangör.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,