Hem » Läsvärt, Säkerhet

Läsvärt   Säkerhet

Ovanligt låga vattenståndet kan fortsätta

19 juni 2018 – 13:37 Kommentarer inaktiverade för Ovanligt låga vattenståndet kan fortsätta

Den ovanligt långa perioden med lågt vattenstånd längs svenska kusten har lett till bekymmer för många fritidsbåtar. Nu har vattenståndet höjts från de ovanligt låga nivåerna, men det är inte säkert att vattenståndet återvänder till det normala än på ett tag.

Lågt vattenstånd på våren är inget ovanligt. Men i år har vändningen till högre vattenstånd dröjt minst en månad. Data från 1980 till 2012 visar att vattenståndet längs hela svenska kusten i vanliga fall är som lägst under senvinter och våren, men att det oftast vänder uppåt i början av maj för att sedan plana ut i juni.
– I år började vattenståndet att sjunka i slutet av februari och i början av mars, säger Lena Wiktorsson som är oceanograf på SMHI i Göteborg.
– Men från början av maj, när högtrycken kom, så har vattenståndet varit under det normala. I Stockholms skärgård med i snitt 10–15 centimeter under det normala och på Västkusten mer. Lokalt finns det stora variationer. Det är först den senaste veckan som vi ser att vattenståndet höjs igen, konstaterar Lena Wiktorsson.

Sjöar kan påverkas både av lufttryck och nederbörd, men havet påverkas framförallt av lufttrycket, vinden som kan trycka in vatten mot land och densiteten som är beroende av temperaturen.

Det är för tidigt att säga att vattenståndet nu kommer att bli normalt även om det på tisdagen var över normala nivåer i Bottenhavet och från Öresund och norrut på västkusten.
– Det är inte tydligt att det har vänt, men det är sannolikt att det har det. Först när vi har mätt i juli kan se när det faktiskt vände, säger Lena Wiktorsson.

Stigfjorden

De japanska ostronen som normalt fäster på berget under vattenytan har här på norra Tjörn hamnat ovanför vattenytan och dött på grund av det låga vattenståndet.

Konsekvenserna av det låga vattenståndet har varit tydliga för många. Bland annat har många motorbåtar slagit sönder propellrar på grund som normalt har kunnat passeras utan problem. Och i vissa hamnar har segelbåtar helt enkelt blivit fast.
– Vi har haft båt här sedan sedan början av 1980-tal och så här lågt vattenstånd har vi aldrig haft i maj och juni. Jag hade inte ens kunnat föreställa mig det, säger kryssarklubbaren Thomas Wallin som också är hamnkapten vid Västerhaninge båtsällskaps hamn i Östnora innanför Hårsfjärden i Stockholms skärgård.
– Som värst var det förra helgen. När vi skulle ut med vår Sweden Yachts 340 för att segla 24-timmars så var det omöjligt. 40 centimeter under det normala och vi sticker två meter. Men det är många av klubbens båtar som inte har kunnat ta sig ut överhuvudtaget och också tvingats vänta med påmastning eftersom de inte kunnat ta sig till kranen.

Båtar

Det låga vattenståndet har ställt till med problem för både motor- och segelbåtar under vår och försommar.

Stefan Pettersson har sin Scampi på Ingarö och har haft problem med det grunda vattnet till och från sin bryggplats.
– När vi skulle ut på 24-timmars så backade vi ut och small in i tre bojstenar som inte gick att undvika. Sen körde vi in i en lerbank och fick vicka oss loss. På tredje försöket lyckades vi ta oss igenom leran, men vi grävde nog en 20 centimeter djup ränna. Odramatiskt, men lite besvärligt.

Högtrycken är som sagt bortblåsta vid det här laget, och SMHI:s prognos för midsommarhelgen är att vattenståndet ska höjas på de flesta mätstationer längs svenska kusten.

Havsvattenståndet mäts av SMHI och Sjöfartsverket vid ett sextiotal platser längs Sveriges kuster från Bohuslän till Bottenhavet.

LÄNK: SMHI:s observationer om havsvattenstånd

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,