Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Rekordtidig algblomning frodas i värmen

24 juli 2018 – 12:47 En kommentar

Har du seglat i Östersjön i år finns det stor risk att du stött på algblomningen. Förekomsten av de cyanobakterier som finns i den giftiga algblomningen har blivit allt vanligare sedan 60-talet. Med hjälp av årets värmebölja har blomningen nu slagit rekord.

– Det som är annorlunda i år är att vi hade en rekordtidig start där vi såg algblomning i södra Östersjön redan i mitten av maj. I Hanöbukten har vi haft kraftiga ytansamlingar av cyanobakterier egentligen sedan dess, säger Johannes Johansson, oceanograf vid SMHI.

Från början på juli har det funnits ytansamlingar av algblomning i nästintill hela Egentliga Östersjön*. Den har också spridit sig upp till Finska viken och de senaste tio dagarna ända till Bottenhavet. Det är vanliga platser för algblomningen, men det som är mindre vanligt med i år, förutom att blomningen startade så tidigt, är att ytansamlingarna av algblomningen förekommer på alla dessa platser under ett och samma år.

Cyanobakterierna som finns i den giftiga algblomningen gynnas av varmt och vindstilla väder som inte rör om som så mycket i vattnet. Johannes Johansson tror därför att problemet kan hålla i sig en tid framöver.

– Algblomningen följer med värmeböljan vi haft och så länge vädret kommer fortsätta vara så här varmt och det inte blåser så mycket så kommer vi förmodligen fortsätta ha en algblomning, säger Johannes Johansson.

Hur farlig är den här giftiga algblomningen?

– Vi rekommenderar ingen att bada i vattnet om man ser den här algblomningen på ytan. Även om man inte får bakterierna i sig så kan de ge hudutslag och irritation. Får man dem i sig blir det som en magförgiftning, man blir magsjuk.

Framför allt ska hundar och barn hålla sig från vattnet då de har lättare att råka få en kallsup, eller i hundens fall slicka i sig algerna efter badet.

– En vuxen människa kan däremot hoppa i om det är tvunget. Men då ska man skölja av sig noga med vatten efteråt, säger Johannes Johansson.

För en uppdaterad bild av algsituationen i Östersjön kan du titta på SMHI:s algkarta som du hittar här.

*Egentliga Östersjön är det område som sträcker sig från den Tyska/Danska kustremsan upp till Ålands Hav.

Niklas Gyberg Ivarsson
redaktionen@pakryss.se

, , , ,

En kommentar »

  • Anders Fahlgren skriver:

    Det är inte bara algblomningen som slår rekord. Även de heliga Skarvarna förökar och breder ut sig i aldrig tidigare skådad omfattning. De stora kolonierna har blivit så tättbefåglade att mängder av nya satellitkolonier bildats – i Vättern, i Vänern, i Kattegatt. Öresund, hela Östersjön, Ålands hav och Södra Bottenhavet. Med tanke på att en vuxen skarv petar i sig mellan 0,3 och 0,5 kg fisk per dygn( över 1 kg/dygn när ungarna kommit) – bl a abborre, gädda m fl kustnära fiskarter – blir det också mycket stora mängder förstklassig guano. Mycket stora mängder av detta ammoniak- och nitratrika gödsel hamnar naturligtvis i vattnet – det på kolonierna vid regnväder.
    Det brukar talas om ca 40000-50000 par, dvs ca 100 000 individer- ungarna oräknade. Födointaget – ca 15 000 ton – ligger i linje med den svenska torskfiskekvoten i Östersjön. Men stämmer verkligen de angivna populationssiffrorna? Vi årets seglats som gick motsols runt Götaland kund bl a konstateras 2 kolonier vid SSAB i Oxelösund med ungefär 1500 individer vardera. Vid underkolonierna på de närliggande skären häckade åtminstone 500 skarvar.