Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

”Sjöfyllerilagen bör utredas”

8 november, 2017 – 16.23 3 kommentarer

På onsdagen beslutade riksdagen att sjöfyllerilagen bör utredas. Beslutet föregicks av en debatt där alliansens företrädare var mest kritiska till lagen som deras partier var med om att införa 2010.

Riksdagen uppmanar regeringen att utvärdera den nuvarande sjöfyllerilagen som har samma promillekrav för stora och snabba båtar som för bilar. Dessutom vill riksdagen att utredningen ska överväga om det finns behov av att ändra lagen. Men orsaken till att man vill utvärdera lagen skiljer sig mellan partiernas företrädare.

Caroline Szyber, Kd, är ordförande för civilutskottet som enigt har föreslagit en utredning av sjöfyllerilagen. Hon har också själv kritiserat lagen i en motion och menar att sjötrafik inte kan jämföras med vägtrafik. Kravet på maximalt 0,2 promille alkohol i blodet när man framför en båt som är minst tio meter eller kan gå i minst 15 knop, anser hon är för strikt och begränsar livet för skärgårdsbor och för hennes eget båtliv och för andras som använder båten för nöjes skull. Szyber menade att de flesta fritidsbåtsskeppare ”tar ett stort ansvar för säkerhet och trivseln och miljön” och att en strikt promillegräns inte säkert stärker sjösäkerheten. Hon framförde argumenten mot lagen när hon var först uppe i talarstolen under riksdagens debatt innan beslutet.

Moderaternas Lars Beckman och centerns Ola Johansson framförde i stort sett motsvarande argument och betonade att en harmonisering med omkringliggande länders lagstiftning var viktig. I Norge, Danmark och Finland är de tillåtna promillehalterna alkohol i blodet högre. Lars Beckman efterlyste också en oberoende och förutsättningslös utredning.

De tre företrädarna för alliansen samt sverigedemokraten Mikael Erlandsson ifrågasatte att sjöfyllerilagens skärpning 2010 fyller sitt syfte.

Även socialdemokraten Johan Löfstrand, som liksom de flesta av talarna under debatten påminde om att han själv är båtägare, vill ha en översyn av sjöfyllerilagen. Men han betonade att alkohol försämrar omdömet och att han lagt märke till att motorbåtarna har blivit snabbare sedan lagen infördes och att vattenskotrarna har blivit fler. Att de framförs ”klokt och ansvarsfullt” och att de som kör inte ska vara alkoholpåverkade ansåg han är viktigt.
Även vänsterns Lotta Johnsson Fornarve sa att hon själv aldrig skulle köra sin båt påverkad av alkohol och att lagens skärpta krav har fått många att tänka till och planera sin vistelse på sjön så att det går att kombinera ”ett härlig båtliv och nykter båtkörning”.

Eftersom ingen riksdagsledamot hade presenterat något motförslag till civilutskottet så röstade inte riksdagen om frågan utan beslutet fattades med så kallad acklamation, att ledamöterna på plats i kammaren sa ja till förslaget.

16 fristående motioner från i år och förra året har föreslagit utvärderingen av sjöfyllerilagen.

Den nuvarande lagen infördes 2010 efter alliansregeringens proposition.

Företrädare för Svenska Kryssarklubben och Båtunionen har tidigare kritiserat lagen och önskat en utvärdering av effekterna.

Det är nu upp till regeringen om en utvärdering kommer att bli av.

VIDEO: Riksdagens debatt om sjöfyllerilagen [riksdagen.se]
LÄS MER: Riksdagen kräver utredning av sjöfyllerilagen [pakryss.se 27 oktober, 2017]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

1 Pingbacks »

  Lämna en kommentar

  Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

  Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

  Du kan använda dessa taggar:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

  This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar