Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Våra skyddade vatten blir fler

19 maj, 2018 – 13.13 Ingen kommentar

Från Avanäset i Bottenviken till Kosteröarna, nära gränsen till Norge, finns lagskyddade vatten längs svenska kusten och vid Öland och Gotland. Cirka 10 procent av Sveriges hav är skyddat som naturreservat, Natura 2000-områden och som nationalpark.

Cirka elva procent av jordens yta skyddas i någon form som reservat. Motsvarande siffra för vatten är endast en halv procent, men i Sverige har numera över tio procent av havsområdena skydd av lag. Avanäset är vårt nordligaste marina reservat och ligger vid Bottenviken i Västerbotten. Här finns bland annat en naturhamn, Gammelhamnen, och flera sandstränder mellan kustavsnitten med klippor. Det starkaste skydd ett naturområde kan ha är att klassas som nationalpark och det nordligaste skyddade vattnet på västkusten är Kosterhavets nationalpark som övergår i en norsk nationalpark, Ytre Hvaler, på riksgränsen. Kosterhavets nationalpark omfattar bland annat den djupa Kosterfjorden som hade besök av kaskeloter så sent som i februari.

Staten äger alltid all mark i en nationalpark medan områden med lägre skydd i naturreservat eller Natura 2000-områden kan ägas av privatpersoner, företag eller myndigheter. Kommuner och länsstyrelser tar beslut om ett område ska klassas som naturreservat efter samråd med Naturvårdsverket och HaV.

I På Kryss nr 5, 2018, kan du läsa mer om det sårbara livet i havet och hur båtlivet påverkas i skyddade områden. Nedan följer en länkförteckning för dig som vill veta mer om skyddade vatten:

LÄNK: Karta över Sveriges marina naturreservat [ Havs- och vattenmyndigheten ]

LÄNK: Karta över Sveriges skyddade natur (land och vatten) [ Naturvårdsverket ]

LÄNK: Kosterhavets nationalpark [ Västra Götalandsregionen ]

Cylinderros

Cylinderros är ett koralldjur som fångar plankton med sina tentakler. Bild: Tomas Lundälv och Lisbeth Jonsson

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar