Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Sommarjobba på Utklippan

12 november 2010 – 08:00 En kommentar

Karg och vindpinad ligger Utklippan en bit ut i havet och är en fantastisk plats att besöka. I På Kryss nummer 8-2010 besökte vi Kryssarklubbens uthamn Utklippan som utgör en sydostlig utpost i den Blekingska skärgården och för ostkusten.

Blekingekretsen välkomnar alla Kryssarklubbare att ansöka om att tillbringa en vecka på ön som stugvärdar  – en fantastisk medlemsförmån.

”Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets har sedan1986 hyrt fyrmästarbostaden på Utklippan. Syftet med denna Uthamn är att huset och platsen skall vara en mötesplats för kretsens medlemmar och även för andra Kryssarklubbare och båtentusiaster. På Utklippan vill vi sprida information om Kryssarklubben, Blekingekretsen och det vackra Blekinge.

Kryssarklubbens riksförening finns också på ön och driver hamn och vandrarhem där. Ansvarig hamnkapten är Lennart Rovin som finns på ön tiden juni-augusti.

Utklippan har under många hundra år varit en fyrplats och 1840 byggdes en fyr med donjon som ett försvarsverk åt de militärer som var stationerade på ön. Det var främst i orostider som man placerade ut militär personal på ön och även under andra världskriget var ett antal militärer utplacerade där. Den idag befintliga Heidenstamfyren var färdigbyggd år 1870 och då kunde Utklippans fyr ses vida omkring. Fyren är helautomatiserad sedan 1972. Det vita ljuset från huvudfyren släcktes ner år 2008 men farledsfyren finns fortfarande kvar.

Det lilla fyrsamhället som man idag kan se på Södraskär byggdes upp i början på 1900-talet. Under andra världskriget byggdes en Uthamn för svenska fiskare på Utklippans Norraskär. Hamnen var färdigbyggd 1943. Möjligheten för fiskarna att kunna vila på Utklippan i stället för att försöka ta sig in till Blekinge blev en stor framgång. Problemet för fiskarna var att ta sig in till fastlandet genom alla avspärrningar och mineringar. Sjögränsen var ju annorlunda då och Sverige hävdade endast 4 distansminuter mot dagens tolv. I vissa fall tillät inte stormakterna Sverige ens 4 distansminuter om deras behov krävde så. Idag besöks denna hamn av ca 1500 seglare per säsong. De övernattar på Utklippan och seglar sedan vidare på nordlig eller sydlig kurs.

Fyrpersonalen på Utklippan bestod av fyrmästare, 1:e fyrvaktare samt två fyrbiträden. Fyren har varit bemannad under perioden 1840-1972 och man kan tänka sig hur besvärligt det var att ens ta sig mellan husen när höst och vinterstormarna tog i. Det fanns interntelefon mellan husen för att man skulle slippa gå ut och de finns kvar att titta på än idag. Bebyggelsen omfattar tre bostadshus och de byggdes i början av 1900-talet. Fyrvaktarsamhället och fästningsverk med fyr är idag statliga byggnadsminnen.

Alla medlemmar i kryssarklubben kan ansöka om att arbeta som veckovärd på Utklippan. Det inte alltför betungande jobbet består i att hålla de gästande båtarnas nationsflaggor hissade i flaggspelet och att ge information om kryssarklubben och Blekingekretsen för alla som kan vara intresserade. Du får hyra och bo i kryssarklubbens funktionärsstuga. huset har två sovrum med två sängar i varje och en vind med madrasser, där flera personer under ytterst anspråkslösa former också kan sova. Kyl och frys finns i det välutrustade köket, men däremot inte rinnande vatten. Vattnet från pumpen på gården lämpar sig bäst för matlagning och disk, så egna dricksvattendunkar rekommenderas. Till stugan hör torrdass. Det finns både tv och internet i huset. hamnplats ingår i hyran.

Funktionärsstugan fungerar också som informationsplats och andra gästande kryssarklubbsmedlemmar har vid behov möjlighet att få komma in i vardagsrummet under dagtid.

För att få chansen att tillbringa en vecka på Utklippan kontaktar du Mats Holmer mats.holmer@swipnet.se i Blekingekretsen.

Priset är 300 kr för hela huset i en vecka. Blekingekretsens medlemmar har förtur (ett kretsmedlemskap kostar 75 kr).

En kommentar »

  • Lars Hasselgren skriver:

    Hej
    Var ute på Utklippan lördag/söndag. Tyvärr blev vi lite besvikna eftersom det inte fanns någon ström till våra båtar. Efter en blöt seglats vill man ha lite värme i ruffen men det gick inte. Har tydligen varit så en längre tid?! Här finns plats för skärpning!

    Sedan efter ett besök på gästhamnens torrdass blev vi inte mycket gladare. Deg var nog länge sedan någon var där med lite rengöringsgrejer.

    Bastum och duschar ville vi efter detta inte se på.

    170 kr i gästhamnsavgift, 140 + (30 för el), är kanske i högsta laget om vi jämnför med Hanös 160, inkl allt, el, dusch och rent WC.

    Ön är fin och spännade men det måste bli bättre ordning innan ett återbesök.

    //Lasse