Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Urgängade gaspatroner livsfarliga

6 juni 2017 – 01:21 10 kommentarer

Uppblåsbara flytvästar räddar liv. Men de kan skapa en falsk trygghet om funktionen går förlorad på grund av bristande underhåll. Mekanismer och västar ska kontrolleras varje år och ett allvarligt problem är urgängade gaspatroner.

I uppblåsbara flytvästar riskerar patronen med gas, som ska blåsa upp flytkudden, att skruvas ur så att uppblåsningsmekanismen inte fungerar. Kryssarklubbens Västkustkrets har sedan förra våren arrangerat träffar för kontroll av uppblåsbara västar. Cirka 1200 västar har kontrollerats vid över trettio tillfällen
– Uppskattningsvis 5-7 procent av västarna skulle inte ha blivit uppblåsta i ett skarpt läge, säger Ove Thorin som är ordförande i Västkustkretsens tekniska kommitté.
– I de allra flesta fallen har gaspatronen gängats ur. I några fall har patronen faktiskt lossnat helt, och ägaren har trott att den inte alls varit monterad. Men vi vet nu att patronerna kan skruvas ur helt när de exempelvis ligger i båten. Det är helt avgörande för säkerheten att alla flytvästar kontrolleras inför varje säsong!

Exif_JPEG_PICTURE

Ove Thorin bedömer att cirka 80 av de 1200 flytvästar som hittills kontrollerats på Kryssarklubbens träffar är defekta.

Ove poängterar att flytvästarna verkligen räddar liv när de fungerar, och att man inte ska avskräckas på grund av problemen med gaspatroner.
– Nu känner vi till problemet och gör något åt det. Men de som inte kan komma på Kryssarklubbens kontroller tycker jag ska gå till återförsäljaren för kontroll och underhåll. Försäljarna av uppblåsbara flytvästar måste ta sitt ansvar.

Tillverkaren Baltic säljer flest uppblåsbara västar i Sverige. I dag har Baltic monterat en säkring för gaspatronen på sina västar, men det finns västar i handeln av tidigare års modeller som saknar säkringen. Och samma modeller av mekanismer som Baltic använder från United Moulders Limited, UML, sitter också i andra fabrikat. Dessutom finns många andra fabrikat med gaspatroner utan säkring.

En tillsyn av en uppblåsbar flytväst bör göras minst en gång om året. Då ska vikten på gaspatronen kontrolleras och västen blåsas upp så man vet att den är hel.

Utöver Västkustkretsens kontroller har även Kryssarklubbens kretsar Södermanland, Syd och Stockholm genomfört tester. I Göteborg genomför Västkustkretsen ytterligare två testkvällar innan sommaren: onsdagen den 7 juni och den 14:e juni.

Enligt Konsumentverket uppger två av fem, 38 procent, av de som har uppblåsbar flytväst att den aldrig blivit servad. Endast sju procent har lämnat in den på service och 26 procent har servat den på egen hand. Enligt samma undersökning kontrollerar drygt en tredjedel av de som äger en uppblåsbar flytväst aldrig att gaspatronen är ordentligt iskruvad.

Exif_JPEG_PICTURE

Säkring för gaspatron kan köpas i handeln och Baltics monteras gratis vid Kryssarklubbens kontroller av västar.

– Det finns fler delar som kan gå sönder på en uppblåsbar flytväst så det är avgörande att man kontrollerar den regelbundet, säger Ove Thorin som också påminner om rekommendationen av grenband för alla flytvästar.

Kryssarklubben kommer att fortsätta arrangera träffar för kontroll och underhåll av uppblåsbara västar. Allt som behövs för att serva en väst finns på plats vid träffarna och för den som saknar säkring finns sådan för montering.

– Återförsäljare av västar ska också kunna montera säkring, säger Ove Thorin.
– Men det har i vissa fall fungerat dåligt och därför har vi valt att engagera oss praktiskt i frågan.

Uppblåsbara flytvästar rekommenderas inte till barn eftersom de kan vara komplicerade att använda. Om något går fel och man måste exempelvis fylla luftelementet manuellt krävs att personen är simkunnig.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,

10 kommentarer »

  • Ove Thorin skriver:

    Torsten Egerö skriver:
    8 juni, 2017 kl. 22.17
    ”Vi använder enbart traditionella västar eftersom de är helt säkra. Något som de uppblåsningsbara uppenbarligen inte är.”

    Hej Torsten
    Det gäller då att ha en 100 N med riktig krage för att komma upp i drygt hälften i flytkraft mot en uppblåsbar och som i de flesta fall också vänder dig rätt. Andra flytplagg har bara 50 N och man ligger för djupt i vattnat och blir inte vänd rätt. Man skall också veta att med en flytoverall under är det inte säkert att man blir vänd rätt ens med en uppblåsbar på 165 N utan det behövs en med 275 N

    Hälsningar Ove

    Hälsningar Ove

  • Ove Thorin skriver:

    Thomas Eriksson skriver:
    9 juni, 2017 kl. 13.10
    ”Hej,
    Jag skulle vilja kunna väga mina gaspatroner själv.
    Kan någon rekommendera en våg som går att använda.
    Mvh
    Thomas”

    Hej Thomas
    En vanlig digital hushållsvåg som mäter gram, finns hos bl a hos våra prylaffärer som Clas och Kjell. Vi har på de ca 1200 västar som vi kollat inte hittat någon där vikten minskat något: antingen full eller helt tom. Tomma har vi hittat där vi tror att patronen varit delvis urgängad och bobinen hade löst ut och gasen läckt ut vid gängorna. Återigen: det gäller att kontrollera. Med monterad säkring är det flesta fel åtgärdade.

    Hälsningar Ove

  • Thomas Eriksson skriver:

    Hej,
    Jag skulle vilja kunna väga mina gaspatroner själv.
    Kan någon rekomendera en våg som går att använda.
    Mvh
    Thomas

  • Torsten Egerö skriver:

    Vi använder enbart traditionella västar eftersom de är helt säkra. Något som de uppblåsningsbara uppenbarligen inte är.

  • Ove Thorin skriver:

    Arne Danielsson skriver:
    7 juni, 2017 kl. 09.37
    Hej
    I mina ögon förefaller en traditionell väst vara säkrare. Finns det inte en stor risk för punka på uppblåsbara? Vilket då visar sig först efter uppblåsning.
    Bästa Hälsningar
    Arne Danielsson

    Visst finns det risk för punktering, troligen främst orsakat av slitage som då börjar som ”pyspunka”. Därför skall västen blåsas upp varje år, används den året runt kanske flera gånger per år.

    Hälsningar Ove

  • Lars Loftäng skriver:

    Ett mycket bra initiativ av Västkustkretsen. Förutom montering av säkring så fick vi också en bra och praktisk genomgång av årlig översyn inklusive täthetskontroll, något som jag tidigare känt mig för osäker för att göra. Det kommer framöver att vara årlig rutin för mig.
    Vid köp av begagnad båt medföljde 4 uppblåsbara västar. Tre av dessa läckte kreativt vid täthetskontroll, så vi utlöste uppblåsningsmekanismerna. Två av västarna sprack med ett pang snarare än poff. Kändes bra att inte ligga i vattnet då.

  • Ebbe Rohman skriver:

    För ca 10 år sedan påpekade jag detta problem brevledes till Baltic, med patroner som gängades ur.
    Svar var du måste kontrollera och använd gäng- tape! Tack för att ni tar upp frågan, hade det varit en arbetsrättsfråga hade Baltics
    västar förbjudits (livsfarliga)
    Hälsningar
    Ebbe Rohman

  • Arne Danielsson skriver:

    Hej
    I mina ögon förefaller en traditionell väst vara säkrare. Finns det inte en stor risk för punka på uppblåsbara? Vilket då visar sig först efter uppblåsning.

    Bästa Hälsningar

    Arne Danielsson

  • Frank Vilhelmsson skriver:

    När jag skulle kontrollera patron efter 1 år från inköp satt den på leveransplats alltså ej inskruvad, ingen info från återförsäljaren att jag själv skulle montera patron
    Frank Vilhelmsson, Jakobsbergs BK

  • Ove Thorin skriver:

    En liten kommentar till nedersta bilden, säkringarna finns hos oss och Baltic står för dessa och Kryssarklubben för monteringen.
    Hälsningar Ove Kryssarklubben Västkustkretsen