Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Svenskbåten inför Sydney Hobart

23 december, 2016 – 11.30 Kommentarer inaktiverade för Svenskbåten inför Sydney Hobart

På annandag jul går startskottet för den 72:a upplagan av Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Havskappseglingen som betraktas som en av de tuffaste i världen. I år har vi något så ovanligt som en svensk båt att heja på. Elliott 44:an Matador, med Jonas Grandér som skeppare.

– Vi är ett gäng som brukar kappsegla min J/109:a Matador varje sommar. Men på senare år har livet kommit emellan, det har varit lite si och så med motivationen. Så jag lovade besättningen att om alla gjorde sitt bästa under 2016 skulle vi avsluta säsongen med att göra något kul tillsammans. Något extraordinärt, berättar Jonas Grandér för På Kryss.
De skulle ställa upp i Rolex Sydney Hobart Yacht Race.
– Jag tänkte först att vi skulle hyra en båt på plats. Men det visade sig vara svårt. Båtarna var antingen orimligt dyra eller inte tillräckligt bra, berättar Jonas. Så när de fick höra att Elliott 44:an Veloce var till salu slog Jonas till.

Veloce hade redan seglat två Sydney Hobart tidigare, kommit tvåa en gång och vunnit tre Melbourne to Hobart Yacht Race på raken. Båten, som nu är omdöpt till Matador, såldes in som ”race-ready”. Men det visade sig inte riktigt vara fallet.
– Jag köpte den osedd i maj. Båten har sedan dess fått en ordentlig refit för att den ska hålla under de hårda villkor som kan råda under racet. En av besättningsmedlemmarna har bra kontakter i Sydney och de har gjort ett fantastiskt jobb, berättar Jonas som själv såg sin nya båt för första gången när han landade i Sydney den 14 december, för en dryg vecka sedan.

Skepparen Jonas Grandér inför sitt första Sydney Hobart.

Matador blir första svenska båt i Sydney Hobart Race som inte har någon stor sponsor i ryggen. Sju av besättningsmedlemmarna kommer från Jonas eget Matador Sail Racing Team hemma i Sverige. Resten från Team Inga from Sweden med skepparkollegan Richard Göransson i spetsen.  Åtta av elva i besättningen är svenskar.
– Ett par av killarna från Inga of Sweden har seglat Sydney Hobart Race förut. För resten av oss blir det en helt ny upplevelse, säger Jonas.

Bass Strait, det grunda sundet mellan australiensiska fastlandet och Tasmanien brukar jämföras med Biscaya. Det blåser ofta hårt i kombination med kraftiga strömmar och svår sjö. 1998 krävde kappseglingen sex dödsoffer när den sammanföll med en storm. Även 2006 var ett hårt år med flera övergivna båtar, en sjönk. Men än så länge finns det inget i årets prognos som tyder på extremt svårt väder längs den 628 sjömil långa sträckan mellan Sydney och Hobart.
Ett knappt hundratal båtar är anmälda. Det är ofta samma som vinner år efter år; de som känner de lokala vattnen bäst. En av favoriterna är därför 100-fotaren Wild Oats XI som åtta gånger tidigare kommit först över mållinjen i Hobart.

– Vi hade vår första dag på vattnet den 15:e och har seglat och tränat manövrar varje dag sedan dess. Det är sju dagar nu, vi börjar få ihop teamet och förstå vilken potential det finns i båten. Den sprätter iväg som ett litet troll. Men när man inte känner vattnen är det svårt att dimpa ner på en ny båt tio dagar innan racet och tro att man ska vinna.

Besättningen provseglar Matador för första gången.

Äntligen dags för provsegling.

–  Vi har nog alla en liten tävlingsdjävul inom oss, så vi kommer jobba hårt för att göra så bra ifrån oss som möjligt. Men vår högsta prioritet är att komma i mål med alla kvar ombord, säger Jonas som har seglat sedan han var 15 år.  Men det behöver inte alltid gå fort för att Jonas ska vilja ut på sjön.
– Jag har en förkärlek till båtar av de mest varierande slag. Det har blivit rätt många genom åren. Både stora och små, berättar Jonas som under många år bodde ombord på minutläggaren M/S Fällaren på Djurgården.
– I grunden är det min kärlek till havet som driver mig.

Starten i Rolex Sydney Hobart Yacht Race, som går 13.00 lokal tid på annandagen, brukar följas på plats av hundratusentals åskådare. Tävlingen visas även live på nätet, men för oss i Sverige som vill se Jonas Grandér och hans Matador manövrera sig ut genom den relativt trånga Sydney Harbour blir det till att ställa klockan; Sydney ligger tio timmar före oss. Vi kommer även hålla ett extra öga på Maserati, gamla VO70 Ericsson 3 med Martin Strömberg ombord, och Ludde Ingvalls ombyggda Nicorette som numera seglar under namnet CQS.

LIVESÄNDNING: Följ Rolex Sydney Hobart Yacht Race live på webben

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, , ,