Sommarmånaderna är högsäsong för sjöräddningsverksamheten och går också hand i hand med fritidsbåtsäsongen. Förra året genomfördes över 800 insatser bara mellan maj och augusti varav majoriteten gällde olika fritidsbåtar. Sjöfartsverkets vill passa på att lyfta fram några ..." /> 10 råd för säker båtsäsong | På KryssFör dig som vill segla lite längre! 10 råd för säker båtsäsong | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

10 råd för säker båtsäsong

4 maj 2021 – 10:02 Kommentarer inaktiverade för 10 råd för säker båtsäsong
10 råd för säker båtsäsong

Sommarmånaderna är högsäsong för sjöräddningsverksamheten och går också hand i hand med fritidsbåtsäsongen. Förra året genomfördes över 800 insatser bara mellan maj och augusti varav majoriteten gällde olika fritidsbåtar.

Sjöfartsverkets vill passa på att lyfta fram några konkreta säkerhetsråd för både nyblivna och mer erfarna båtägare.

– En god planering är A och O. Säkerställ därför att båten är i trim, håll fortlöpande kontakt med dina anhöriga på land och lär dig tolka vad olika väderförhållanden kan innebära för dig ute till sjöss. Det är också en självklarhet att man håller sig nykter till sjöss, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral.

Tänk på det här när du är ute till sjöss:

  • Flytvästen – Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt. En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen på sig i vattnet.
  • Vädret – Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. Ladda hem Sjöfartsverkets väderapp Viva till din smartmobil.
  • Navigationsutrustning – Lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen ombord så att du lätt kan ange din position. Papperssjökort är en säker nödlösning om elektroniken inte fungerar. Glöm inte att ta med mobilen och ha den i ett vattentätt fodral. Se till att aktivera platstjänster om du har en smartmobil, då kan du lättare bli positionerad vid händelse av en olycka. Ett bra komplement ombord är en personlig nödsändare, så kallad PLB. Den larmar via satellit och positionen blir känd samtidigt som larmet kommer in. Kom ihåg att den personliga nödsändaren måste registreras.
  • Planering – Det lönar sig att tänka ett par steg framåt på sjön. Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar i din planerade rutt. Men var också beredd att planera om din rutt, beroende på väderomständigheter.
  • Ankare – Med hjälp av ankaret kan du alltid få stopp på båten. Genom att ankra kan du vinna mycket värdefull tid innan assistans hinner komma till platsen. Men lika viktigt som att ha ett ankare ombord är det att ha tillräckligt med ankarlina.
  • Trygghet – Kör alltid båten på ett sätt så att alla passagerare känner sig trygga.
  • Sällskap – Ha sällskap i båten. Du utsätter dig för en högre risk om du är själv i båten, speciellt om du inte kan larma.
  • Underhåll – Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Ta de första turerna i närheten av land.
  • Försäkring – Det händer att fritidsskeppare som står fast på grund, eller råkar ut för att motorn stannat, utan att någon svävar i livsfara, inser att de måste bekosta bärgning själv. Det är dyrt om du inte har tecknat assistansförsäkring.
  • Rapportera – Om du upptäcker fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller iakttar annat som kan utgöra fara för sjöfarten vill rapportera genast in det till Sjöfartsverket. Det gör du enklast genom att anropa Sweden Traffic, via http://www.sjofartsverket.se/rapporteraalternativt på telefonnummer 0771-40 90 09.