Maskiningenjören och nyblivne pensionären Klas Samuelsson konverterade sin hundra år gamla träbåt Axa till eldrift. Resultatet blev över förväntan. När Klas Samuelsson flyttade tillbaka till Stockholm 1997 uppfyllde han en gammal dröm och köpte en träbåt ..." /> 100-årig träbåt fick eldrift | På KryssFör dig som vill segla lite längre! 100-årig träbåt fick eldrift | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

100-årig träbåt fick eldrift

25 maj 2021 – 09:16 4 kommentarer
100-årig träbåt fick eldrift

Maskiningenjören och nyblivne pensionären Klas Samuelsson konverterade sin hundra år gamla träbåt Axa till eldrift. Resultatet blev över förväntan.

När Klas Samuelsson flyttade tillbaka till Stockholm 1997 uppfyllde han en gammal dröm och köpte en träbåt i bedrövligt skick på Blocket för att renovera. Hela projektet tog 11 år och till en början fick Axa en bensindriven Albinmotor, men den användes bara en säsong. Klas upptäckte nämligen att en elmotor med batterier skulle passa perfekt i det gamla motorutrymmet.

Med hjälp av en eldriven elmotor från Österrike visade det sig vara ganska okomplicerat att gå över till eldrift. Axa gör i dag 20 distansminuter eller mer i fem knop och har över 100 timmars gångtid hittills och planen är att fortsätta utveckla henne. I år tänker Klas byta från blybatterier till litiumbatterier och kommer då få 14 kWh mot tidigare 5 kWh, trots att det nya batteriet väger hälften så mycket och har samma klimatavtryck.

Intresset från omgivningen har varit stort. Så stort att Klas numera samarbetar med Lidingö Marin AB med försäljning av elmotorer och installationer.

(Källa: Ellevio)

4 kommentarer »

 • Bo Fritzell skriver:

  Jag är intresserad av elmotor i min segelbåt och undrar var jag kan köpa detta och till vilken kostnad.

 • Carin Engström skriver:

  Kul att se min fars gamla Petterssonsbåt fått ett nytt liv. Vi hade den i familjen som transportbåt till sommarstugan över Västråsfjärden på 50-60-talet.Carin

 • Reidar skriver:

  Fins det ingen bild på installationen?

 • Torbjörn Lindqvist skriver:

  Gå med i facebookgruppen Elektrisk inombordsmotor. Här finns fler exempel, många tips och mycket expertis.