Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

100 båtar: Nectus Habitat One

15 november, 2012 – 08.12 Kommentarer inaktiverade för 100 båtar: Nectus Habitat One

Kanske har du drömt om att bo på båt någon gång? I Sverige får man inte ha pråmar eller flytande hus utan det ska vara riktiga båtar som kan gå för egen maskin. Och holländska Nectus Habitat 1 är en av de trevligaste lösningarna jag hittills sett.

I ett tovmeterskrov i stål finns i fören en stor dubbelkoj och toalett med dusch. Inne i stora salongen finns om babord en styrplats utan sittplats och ett pentry/kök. Resten är tom yta och du möblerar med dina egna möbler precis som du vill ha det.

Det är båt för skyddade vatten som Europas kanaler eller svenska skärgårdar. Bredden är hela 4,33 meter och det är stora utrymmen. Driften är med två vridbara elektriska motorer som sitter under skrovet. och det är beroende på storleken på batteribanken hur många timmar per dag du kan köra, eller så startar du elgeneratorn och går med dieselelektrisk framdrivning. Farten är också bara runt 4-5 knop, men vem har bråttom när man har semester?

Priset låg vid introduktionen på knappt € 280 000 (mer med eldrift), men för en lya är det billigt om man ser till kvadratmeterpriset på lägenheter i innerstan – som med denna kan bli ytterskärgården hela sommaren. Med 800 liter vatten och 260 liter svartvattentank behöver man inte gå in i gästhamn alltför ofta.

Holländarna är mycket duktiga på att göra stålbåtar. Habitat One kommer från varvet Jachtbouw2000 som ligger i Marknesse i Nederländerna.

Det finns liknande konstruktioner från bobåtstäta Holland. De tänkte jag ta upp senare i serien ”100 båtar”

Mer info: nectus.nl

Längd: 12,0 m

Bredd: 4,33 m

Djup: 0,8 m

Motor: 2 x 10 kW från Fisher Panda

Generator: Fischer Panda, 48V, 16 kW

Vikt: 13 ton

CE-klass: C