Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

”Positivt överraskad av hennes sjöegenskaper”

7 juni, 2016 – 11.16 Kommentarer inaktiverade för ”Positivt överraskad av hennes sjöegenskaper”

Det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre har nått Kanada och är nu på väg mot Quebec. På Kryss har intervjuat Karolina Malmek från Kryssarklubbens Seglarskola som har seglat med från Norge:

Draken Harald Hårfagre”Just nu känner jag mig starkare än för en månad sen, småtrött men varm och seglingssugen. Draken är helt annorlunda från tidigare segling jag har varit med om. Hittills är jag bara positivt överraskad av hennes sjöegenskaper men särskilt det stora rået och seglet kan stundvis vara mycket omedgörligt. Draken är väldigt tung, vi har behövt utveckla lite olika lösningar för att försöka förbättra kontrollen på rået och segel men så fort vi får mycket vind och sjögång så gör de otroliga krafterna sig påminda. Man är alltid på sin vakt när man arbetar med tamparna. Det kan vara läskigt att se på när tio man flyger iväg som vantar när vi halar i ett tåg eller några block snärtar till och försöker ta kål på någon.

Draken kräver också sitt manövreringsutrymme och seglar nästan lika fort akterut som förut.

Karolina Kajan Malmek

Karolina, Kajan, Malmek ombord på Draken innan avfärde från Haugesund. I början av juni nådde fartyget Kanada.

Men det är en go känsla när hon drar iväg. Som säkerhetsåtgärd har vi använt motorn när vi går in och ut ur hamn, men annars har vi försökt att undvika att använda den.

Vi har haft både strålande sol med stiltje och kuling med hagel. Ett vaktpass på väg hit till Newfoundland började med att vi blev purrade klockan fyra med orden ”dress warm, it’s snowing and a lot of wind. And also be careful with the ice on deck”. Men jag var egentligen aldrig rädd. Jag har funderat mycket innan jag gav mig ut på detta lilla äventyr och försökt sätta mig in i fartygets förutsättningar och egenheter på förhand. Beslutet att segla fattar man då man stannar kvar ombord när fartyget lämnar kaj – efter det tjänar man egentligen inget på att vara rädd. Vi är 34 personer med helt olika historier erfarenheter från norska traditionsbåtar, danska vikingaskepp och Kon-tiki expeditioner. Men jag är fascinerad över hur sammanhållningen har utvecklats i de hårda förhållanden vi har vistats i. Vi tar hand om varandra och stöttar varandra, det har varit extremt häftigt att vara del av.”

Karolina Malmek från Göteborg har seglat på bland annat Kryssarklubbens skutor Atlantica, Gratia och Gratitude. Under ett besök med Atlantica i norska Haugesund förra sommaren råkade hon på Drakens befälhavare, tidigare Seglarskoleskepparen Björn Ahlander och blev intresserad av projektet.

Draken Harald HårfagreDraken startade från Haugesund i april och efter stopp på Shetlandsöarna, Färöarna och på Grönland anlände skeppet till St Antont i Newfoundland, Kanada, den 1:a juni.
Draken Harald Hårfagre är världens största öppna långskepp, nära 35 meter, byggd efter ritningar och arkeologiska fynd för att överensstämma med fartygen som vikingarna seglade med när de tog sig över Nordatlanten till den nuvarande nordamerikanska kontinenten.

LÄNK: Drakens facebooksida
LÄNK: Drakens webbsida

Maya Sundsten
redaktion@pakryss.se

, , , ,