Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Tonfiskar spöfångades utanför Måseskär

10 september, 2017 – 15.28 Kommentarer inaktiverade för Tonfiskar spöfångades utanför Måseskär

I lördags fångades tre blåfenade tonfiskar i 200-kiloklassen utanför Måseskär i Bohuslän. Fiskarna är nu märkta för forskning och ytterligare femton fiskar ska fångas och märkas.

Den senaste kända spöfångade tonfisken i Sverige, innan senaste helgen, drogs upp 1964. Den blåfenade tonfisken är mycket attraktiv för yrkesfiskare som i Medelhavet, Atlanten och Stilla havet använder stora fartyg och helikopterspaning för att fånga stimmen. Fisken är starkt hotad som art och fisken är fredad i Sverige.

Sedan fisken i stort sett försvann från svenska vatten på 1970-talet har enstaka exemplar fastnat i trålar eller hittats döda. Tonfisk lever normalt i havet ned till 500 meters djup i norra Atlanten och i norra Stilla havet. Sommartid rör den sig norrut i jakt på mat, sill och makrill, och har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön. De senaste åren har antalet tonfiskar i Skagerrak och Kattegatt ökat betydligt .

I ett forskningsprojekt fångas nu ett tjugotal fiskar utanför Västkusten under september. Fiskarna märks och släpps.
– Vi fångade tre fiskar i Sverige den första fiskedagen men sedan dess har det blåst för mycket, säger Andreas Ollinen som är kommunikationschef vid organisationen Sportfiskarna som deltar i projektet som finansieras av kommissionen för bevarandet av atlantisk tonfisk.

Det tog 50 minuter att få in den första tonfisken i lördags. Sill och makrill lockade som agn. BILD: Staffan Jorup

Det tog 50 minuter att få in den första tonfisken i lördags. Sill och makrill lockade som agn. BILD: Staffan Jorup

Fiskarna var 185, 225 respektive 227 cm långa med uppskattade vikter på 130, 234 respektive 241 kilo. Alla fiskar släpptes efter märkning.
– Datan som sändarna levererar kan ge bättre förutsättningar för en förvaltning av fisken och kan bidrar till återkomsten av starka tonfiskbestånd i svenska vatten, säger Andreas Ollinen.

De som fiskat är utvalda av Sportfiskarna.
– Det krävs både stor erfarenhet av fiske och rätt utrustning för att fiskarna inte ska skadas, säger Andreas Ollinen.

Vad gör man om man får en blåfenad tonfisk på kroken när man fiskar efter något annat?
– Släpper den inte så får man klippa linan direkt, den är helt fredad i Sverige, säger Andreas Ollinen.
Priset på blåfenad tonfisk hör till de högsta per kilo. I Tokyo såldes en 212-kilos blåfenad tonfisk för 5,6 miljoner kronor i januari i år.

Fisket efter blåfenad tonfisk i Sverige och Danmark pågår under hela september. I Norge är trålfångst av 30 ton blåfenad tonfisk, men spöfångst är tillsvidare förbjuden.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,