Läsvärt Nya prylar/båtar
17 appar som funkar ombord
Smarttelefoner och surfplattor är vanliga ombord numera. De små program – appar – man laddar ner, kan göra allt möjligt! Här är tips på några som förtjänar en plats ombord i sommar.
Allt fler skaffar sig numera en mobiltelefon som kan användas till uppkoppling mot internet eller nerladdning av små miniprogram – de flesta är gratis eller kostar några tior. Det blir också allt vanligare med surfplattor.
Hos internetbutiken Appstore finns tiotusentals program och appar, men även för Android/Windows/Google händer det saker. Eftersom jag har en Ipad är de flesta tipsen här nedan exempel på appar för Apples operativsystem. Liknande (eller ibland exakt samma appar) finns redan, eller kommer snart, till andra smarttelefoners och surfplattors operativsystem.
Ipad och Iphone fungerar hyggligt i båten rent praktiskt. Båda dessa har problem med att den högblanka skärmen inte fungerar så bra utomhus, speciellt i solsken. Man kan till viss del justera bakgrundsbelysningen. Annars får man se till att skapa skugga.
De flesta smarta mobiltelefoner har inbyggd GPS. För Ipad måste man köpa den lite dyrare 3G-versionen för att den ska ha inbyggd GPS, men det går att ansluta en extern bluetooth-GPS. Ett vatten- och stötsäkert fodral är bra att ha när man använder telefonen eller surfplattan i sittbrunnen.
Navigationsprogram
I stället för en plotter och minneskort med sjökort för tusentals kronor kommer man undan med en mobiltelefon, som man kanske redan har, och 180 kronor för en app med sjökort över nästan hela Europas farvatten.
Det sjökarteprogram som tidigt fått ett stadigt fäste på marknaden är Navionics (469 kronor för Ipad /189 kronor för Iphone/178 kronor för Android, 19,5 Mb + sjökort). I priset för svenska vatten ingår sjökort för nästan hela Europa inklusive norra Medelhavet. Danmark/Grönland och UK får dock köpas separat, förmodligen för att respektive sjökortsutgivare har krävt särskilda villkor. Man markerar och laddar ner de kort man behöver innan man åker hemifrån – att ladda ner med mobilnätet går långsamt och kan bli dyrt om det gäller stora områden.
Svenska Seapilot (699 kronor, 214 Mb). Appen är 214 Mb, som blir 483 Mb när sjökorten är installerade. En intressant funktion är den som läser in (med lite fördröjning) AIS-mål över mobilnätet. Största fördelen med Seapilot är att sjökorten kommer från nyare S57-databasen, som kan kompletteras med en prenumeration på uppdatering två gånger per år (pris ej känt).
Seapilot satsar också på att användarna ska hitta kompisar på sjön, något som man kallar ”social boating”.
Transas ISailor (gratis, 5,6 Mb). Programmet är gratis, men att ladda ner sjökorten kostar mellan 38 och 379 kronor. Prisexempel: Stockholms och Sörmlands skärgård-Göta kanal-Vättern-Vänern kostar 189 kronor, ett vanligt pris.
Här fungerar vanliga webbsidor nästan lika bra som de särskilda apparna, men det finns ett par program som kan vara värda att nämna.
Sjöräddningssällskapets Kustväder (gratis, 7,8 Mb) hämtar informationen från Yr.no, och kan också läggas in på hemsidor.
IGrib (45 kronor, 5,5 Mb) heter en app som visar grib-filer (GRIdded Binary) mot en enkel kartbakgrund. Med vindpilar, isobarer och temperatur får du själv göra prognoserna, men du kan enkelt animera den senaste tidens filer för att ganska lätt få en känsla av vart lågtrycken är på väg.
Besättningens handbok
Boater‘s Pocket Reference (38 kronor, 51,3 Mb). Denna amerikanska bok har gjorts digital, till och med sidnumreringen är kvar. En app borde kunna utnyttja mediet bättre, till exempel kunna öva fyrkaraktärer eller animera väjningsreglerna. 1 800 sidor, 457 illustrationer och 94 fotografier. Annars är det lite för gott om formler och tabeller.
Ett alternativ kan vara Imray Marine rules and signals (45 kronor, 14,7 Mb) som mer begränsat främst tar upp regler, men har fler animationer.
AIS
AIS-appar nyttjar oftast mobilnätet för att ladda ner information om andra fartyg, vilket gör att informationen bör användas med stor försiktighet. Här finns mycket att vidareutveckla.
Navigationsappen Seapilot har visning av AIS-mål inbyggt och har lyckats presentera detta bra och direkt på sjökortet med nödvändiga fartvektorpilar.
ShipFinder HD (49 kronor, 4,3 Mb), litet amerikanskt källarföretag som gjort den mest nedladdade appen. Har fått blandat mottagande.
Digital Yacht IAIS (gratis, 1 Mb) är ett engelskt företag som gjort många intressanta produkter på sistone. Deras IAIS verkar på papperet erbjuda många genomtänkta funktioner, men kräver deras mottagare (cirka 3 000 kronor) som sänder info via WiFi.
Knopguide
Knot Guide HD (22 kronor, 55,7 Mb) har 97 knopar och splitsar som tyvärr inte visas animerade – en lärare som aldrig tröttnar på att visa hur draken kommer upp ur sjön och tar med sig prinsessan ner igen.
Sjukvård
Pocket First Aid and CPR (15 kronor, 92,6 Mb) är en av flera första-hjälpen-appar som ger instruktioner för hur hjälp ska ges. Kanske inte något att plocka fram i en akut situation, men att läsa på bussen emellanåt för att friska upp sitt minne om bland annat 30:2-metoden.
Med Pocket CPR (gratis, 43,9 Mb) kan man genom att hålla telefonen halvt inklämd mellan händerna få hjälp med att hålla den perfekta takten vid bröstkompressioner. Telefonens inbyggda accelerometer kan även meddela om man gör tillräckligt kraftiga kompressioner.
Underhållning
Apples IBooks (gratis, 56,4 Mb) fungerar som PDF-läsare på IPad/Iphone. Hit kan man ladda ner både böcker, tidskrifter och mycket annat. Jag har bland annat laddat ner alla manualer till min utrustning ombord från internet och kan snabbt hitta det mesta jag behöver när det börjar krångla.
Ipaden är perfekt ombord när jag ska läsa i kojen, den som ligger bredvid störs inte så mycket av ljuset. Jag kan lätt byta ställning i kojen och ändå är sidan jag läser fortfarande perfekt upplyst.
Film och TV går också fint att ladda ner. Detta bör dock göras hemma, eftersom det ofta blir stora nedladdningar. Dessa är bättre att göra över WiFi än över mobila nätverk i ytterskärgården. Dålig mottagning kan ge irriterande pauser i uppspelningen om man tittar samtidigt som filmen laddar ner. Exempel är SVT Play (gratis, 2,4 Mb).
Det finns också oändligt många spel att ladda ner. Angry Birds är kanske det mest kända. Kan få vilken lågstadieknatte som helst att hålla sig lugn i timmar …
Mini-appar
Anchor Alert (28 kronor, 2,4 Mb) är ett litet program som med hjälp av den inbyggda GPS:en kan ställas in för att varna om båten draggar eller vinden vänder när du ligger på svaj. Ljud- eller vibrationslarm. Med ett grafiskt gränssnitt kan du se din ändrade position som flygbild.
Granboken (gratis, 3,8 Mb) är kanske bara en PDF i app-form, men här finns mycket matnyttigt för den som vill bli bättre på att trimma seglen. Kräver dock senaste programvara. Jag var tvungen att ägna ett par timmar åt att uppdatera Ipaden, men det var nog dags i alla fall.
Det sista minitipset får bli Google Earth (gratis, 13,7 Mb) som kan visa din position inlagd på en satellitbild. Jag har använt den för att kolla upp hur ankarvikarna ser ut på land, en information man inte får från vanliga sjökort.
Ord ombord
Appar (engelska Applications) är miniprogram som passar smarta telefoner och surfplattor.
Operativsystem är det program som driver en dator, telefon eller surfplatta. Populära system är Apple IOS 10 (Iphone/Ipad), Android, Windows och Google. Det finns flera system, men mest appar finns det till Apple och Android.
Surfplatta/padda. Apples Ipad var den som slog igenom, men nu finns en uppsjö konkurrenter. En del är tekniskt bättre, men få har lika många program som Ipad har.
Smart telefon (engelska Smartphone) är en mobiltelefon med avancerade datorfunktioner, internetuppkoppling, kamera och ofta även GPS-mottagare.
3G/4G är utvecklingar av mobila nät som medger snabbare dataöverföring. Teoretiska maxhastigheten för 3G är upp till 7,2 Mbit/s, medan det kommande 4G-nätet medger upp till 150 Mbit/s. Sällan eller aldrig uppnås dessa hastigheter.
11 kommentarer »
1 Pingbacks »
-
[…] Kryss har också en artikel om ytterligare 17 smarta appar. En del har jag tipsat om tidigare, men det finns några nya också. Eftersom jag har bestämt mig […]
Här är en app som gör det tryggare och säkrare på sjön genom att vi som befinner oss ute på sjön kan samverka med varandra.
https://www.trygve.se/b%C3%A5t.pdf
Jeg vil give Gustav delvist ret. For det første findes der mange virkeligt bra apps til og seglere. Både til planlægning och til brug på havet. Flere store kortutbytere har nu kort til Mobile enheter, og samtidigt med, at det er enormt smart, vil vi hos vårt företag altid råde til, at om man bruker sådanne kort, bør man altid have en backup i form af et papirsøkort eller et andet elektronisk søkort. Generelt set er det kort at have papirsøkort med sig ombord. Teknologien på tablets er relativ ny. Det bliver enormt spændende at se, hvad man kan bruge sin iPad til i fremtiden.
Seapilot är helt i en egen klass jämfört med de övriga apparna. iSailor är näst bäst. Har även kört Navionics (missar grund, felaktiga sjökort), InavX (komplicerad, dåliga sjökort) och Garmin (långsam, fula men korrekta kort). Sen 2011 har jag seglat ca 2000nm med iPad.
Såg Seapilot på Nokias nya Lumia 2520 på mässan, Win8, väldigt ljusstark och snygg platta. De släpper även Seapilot för Android i April.
”Mac-experten” får nog läsa på lite mer om GPS i iPad. ALLA iPad (oavsett generation) som har 3G/4G-modem (dvs plats för SIM-kort) har även en vanlig GPS, som inte är beroende av mobilnät eller internet. Den kan navigera alldeles utmärkt rakt över Atlanten, dessutom med väldigt god precision. A-GPS använder dessutom när möjligt info om vilka wifi- och 3G-nät som hörs för att hitta position inomhus samt att snabbare få igång GPSen Det är inte triangulering.
Ipad med bara Wifi gör en enklare positionering baserad på vilka wifi-nät som hörs, och detta fungerar naturligtvis inte så exakt, och inte alls ute på havet.
/Marcus
Sitter här i Finland och lider :-). Surfar och läser och försöker bestämma mig för vilken app jag ska köpa till iPadden. SeaPilot verkar vinna. Kan någon snäll avråda mig om det finns orsak eller ge bästa tipset på annan app? Funderar också på finländska Nautics Sailmate som är häften billigare. Uhh så svårt.
Angående Gustav Johanssons kommentar:
Jag har uppfattat så att det är Ipad mini med WiFi (och utan 3G modem) som saknar en GPS mottagare. Alla andra iPaddar (och de flesta Android-plattor) har en äkta GPS mottagare. Begreppet assisted GPS innebär att GPS mottagaren får hjälp av info från internet och kanske i viss mån via triangulering för att snabbare få den första positioneringen, fixen vid uppstart. Se Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
mAis och Marine Traffic är jättebra appar! Finns för både Apple och Android. Fungerar klockrent.
F.ö. är det jättetråkigt att inte SeaPilot har porterats till Android ännu, man har av någon konstig anledning valt att prioritera Win8 plattor och telefoner.
Informationen ovan kan vara missvisande! Observera att iPad INTE har en riktig GPS.
Det är en så kallad assisted GPS som använder 3G master för att triangulera. Därav att man behöver 3G modellen. Men detta kommer inte fungera när du e ute på sjön och inte har täckning, då måste man använda en RIKTIG GPS modul som man kan koppla till sin iPad via bluetooth.
Gustav Johansson
– Mac Expert –
– Mail: gjohansson@apple.com
– Direct contact numbers to me
– SWE 0201209971 – wait for automatic voice – 69680
Jag vill tipsa om två andra appar. En för sjökort och en för AIS.
I sommar skall jag använda och testa dessa mer i praktiken.
Den för sjökort heter NaviPad. Den hanterar sjökortsformatet BSB/KAP som man själv kan installera. NaviPad finns i en gratisvariant som man kan prova innan man köper.
Den för AIS heter mAIS. Den gör att man kan skicka sin position så att den sedan syns på MarineTraffic.com. Man kan alltså tala om, för släkt och vänner, vart man är och vart man ska, utan att ha en AIS-sändare. Man behöver inte ens ett riktigt MMSI-nummer.
Jag skulle också vilja ta upp iNavX. Det blir lite dyrare än att köpa Navionics direkt (du måste fortfarande köpa kort, antingen ifrån Navionics eller Solteknik). Dock har iNavX många andra finesser. Om du skickar ut instrument data över Wifi så kan iNavX inte bara visa dina instrument utan även AIS mål etc. Största problemet med appen är (förutom priset) att den känns lite långsam. Till sommaren tänker jag nog testa Navionics appen istället.
What!? Finns ingen knapp för att dela artiklar på Twitter.
Vad som borde dyka upp på marknaden är en plattor som är mer anpassad för utomhusbruk, med transflektiv skärm eller hög ljusstyrka och vattenskyddad. Det finns ju specialiserade sådana till enorma priser, men den globala marknaden borde ju vara tillräckligt stor för att ge någon tillverkare tillräckligt incitament.
Man kan ju jämföra med den tredje generationens vatten- och miljötåliga konpaktkameror som nu dyker upp, finns det bara marknad så…
Förutom ett smart hjälpmedel/komplement belyser även apparna ett annat område, priserna på digitala sjökort.
Personligen tycker jag det är hutlöst att betala +2600kr för digitala kopior av svenska sjökort. Jag ser ärligt inte skillnaden mellan en PC och en Andriod platta och kan inte förstår hur t.ex. Solteknik kan motivera ett pris på +2600kr när man köper sjökorten till plattan för 1/5 av detta.