Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 17 personer dog i olyckor på svenskt vatten under förra året. 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021. Av de förolyckade var samtliga ..." /> 17 personer omkom till sjöss 2022 | På Kryss 17 personer omkom till sjöss 2022 | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

17 personer omkom till sjöss 2022

16 januari, 2023 – 11.26 En kommentar
17 personer omkom till sjöss 2022

Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 17 personer dog i olyckor på svenskt vatten under förra året. 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021.

Av de förolyckade var samtliga män och minst tio av dem var 60 år eller äldre. Minst fem olyckor skedde på insjöar, tre i skärgårdsmiljö och två på öppet kustfarvatten. Fyra olyckor inträffade vid en brygga eller kaj och en olycka skedde i en fors. I minst tre fall tros hårt väder ha varit en bidragande faktor.

Under förra året omkom ytterligare en person i en båtrelaterad olycka på svenskt vatten. Utredningen av olyckan pågår dock fortfarande och det är ännu inte klarlagt om dödsfallet skedde inom yrkes- eller fritidssjöfarten.

Att förebygga olyckor i båtlivet är en av Transportstyrelsens viktigaste uppgifter och det förebyggande arbetet är grundläggande för ett tryggt båtliv.

– Det finns flera viktiga åtgärder för sjösäkerheten: Använd alltid flytväst, avstå från alkohol och vattensäkra mobilen. Men det är också viktigt att berätta för andra vart och när man tänker åka och att i förväg lägga in nummer i mobilen för att snabbt kunna larma om olyckan är framme, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Fakta båtolyckor 2022

·      6 personer omkom i kanoter.
·      3 personer omkom i roddbåt.
·      3 personer omkom i beboelig motorbåt.
·      2 personer omkom på mindre öppna motorbåtar.
·      6 personer eller fler saknade flytväst vid olyckstillfälle.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Håkan Stenhardt skriver:

    Det saknas information.
    För 14 personer redovisas båttyp, men det står totalt 16 personer i ingressen.
    Det står inget om vattenskotrar, inte heller hur många som dog trots att de bar flytväst. Hur många som dog på insjöar har också utelämnats. Så siffrorna blir inte jämförbara med tidigare år.
    Glädjande med minskningen men lite slarvigt redovisat.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar