Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

24-timmars med sol, dimma, norrsken och god skaffning

5 september, 2015 – 21.24 Kommentarer inaktiverade för 24-timmars med sol, dimma, norrsken och god skaffning

176 sjömil på 48 timmar. Stefan Pettersson med besättning gick redan på lördagen i mål på sin 48-timmarsvariant av helgens långfärdsseglingar, som Kryssarklubbens kretsar arrangerar i hela Sverige. Norrsken, dimbankar, stiltje och spinnakerseglling rapporteras det om i loggboken som ni får ett utdrag från här.

Höstens, eller snarare sensommarens, långfärdssegling 24-timmars arrangeras under sista helgen i augusti och första i september. Förutsättningarna blev precis så skiftande som de ska vara så här års och vi har kunnat följa Stefan Pettersson med besättning på Scampin Vindil under deras 48-timmarsvariant i Stockholms skärgård och Roslagen.
Vindil rapporterade live via instagram från torsdag till lördag och här är ett urval rapporter från bloggen:

9Torsdag vid lunchtid

”Startar från 552 Grönö i Stockholms skärgård.
Börjar seglingen med chili con carne. Mot Ålands hav!
Stefan Pettersson rapporterar. Arne, Roger och Thomas i sittbrunnen.”

8Torsdag eftermiddag

”Möte på Kanholmsfjärden. Möter S/Y Ellen som passerar under vår spinnaker. Alla vinkar.”

7Torsdag kväll

”Vid Svartlöga var vi svultna. När vi passerade Sundskär var vi mätta, belåtna, tände lanternorna och bestämde oss för att fortsätta planen och segla norrut utomskärs. Det är ljumt och klart på höstens 24-timmars.

Maten? Fräs två vitlöksklyftor och fyra salsiccia. Koka in två dl vitt vin. Häll i ordentligt med vispgrädde. Koka ihop. Blanda ned i nästan färdigkokt spaghetti. I med småtomater. Salt och svartpeppar. Lägg upp. Garnera med sallatsblad, hyvlad parmesan och basilika.”

6Torsdag sen kväll

”Roger styr som en gud på spinnakerbog.

Den orangea vimpeln visar att vi seglar Svenska Kryssarklubbens 24-timmarssegling. Det är så vi deltagare känner igen varandra.”
(På kvällen förlorade Vindil internetuppkopplingen.)

5Fredag morgon

”Gryning utanför Grisslehamn. På väg mot Svartklubben för rundning. I natt har vi sett norrsken och seglat genom en liten dimbank.”

4Fredag lunch

”Långsamt ombord vid Kapellskär. Prognosen säger ssv 6 m/s. Spegelblankt och knappt 1 m/s.

Det är vid sådana här tillfällen vi börjar räkna på hur kortaste vägen till mål går (Rödlögaleden) och hur många timmar vi har kvar (18). Men maten är god och det regnar inte.”

3Natten till lördag

”Efter att länge legat i bleke med utsikt över Kapellskärs hamn växlade vi upp till fem knop. Det är nu mörkt. Roger navigerar och Arne styr sydvart i Rödlögaleden. Rundningspunkterna ligger på rad i den fyrbelysta leden. Nu börjar vi ”bränna punkter”, dvs runda dem en andra gång. Vi får inte använda dem igen. Med den här farten hinner vi i mål i tid. Vi resonerar om hur vi bäst kan nyttja tiden vi har över. Om vi nu har tid över i morgon. Jag lägger mig nu. Vaknar på Kanholmsfjärden?”

2Lördag förmiddag

”Det kanske inte ser så spännande ut på bild men nu är vi på upploppet, på väg mot målplatsen 552 Grönö. 6M kvar på två timmar för 3 knop.
Om vi kommer för sent får vi distansavdrag. Om vi går i mål för tidigt har vi inte nyttjat tiden. En balans vid 24-segling

Thomas vid rodret.”

1Lördag eftermiddag

”Nu är vi i mål. 48 timmar har gått snabbt. Vi kom i mål med 36 minuters marginal. Loggen visar att vi seglat 176M. Vi har inte seglat så effektivt (skyller på växlande o vridande vindar), när vi summerar den godkända distansen, punkt till punkt, får vi ihop 145M. Är vi nöjda? JA! Vi har seglat längre, snabbare men det har varit ljumt, soligt, vackert. Maten god och sällskapet bra. Med undantag av sight seeing av Kapellskärs hamn några timmar har farten varit bra eller hyfsad. Nästa gång: samma upplägg men 200M+ när vi går i mål.”

/Stefan Pettersson
redaktion@pakryss.se

, , , , , ,