Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

24-timmars utmaningen

20 augusti, 2010 – 09.00 En kommentar

Foto:Lena Dahlström

Hur ofta seglar du 12 eller 24 timmar i sträck? Eller hur ofta seglar du i soluppgången, eller glider fram i augustimörkret med båten, med bara fyrarna som sällskap? Kanske allt för sällan. För visst är det härligt att ha havet för sig själv en stund. På Västkusten rapporterar 24-timmarsseglarna om mareld, vackra solnedgångar och sällskap av sälar och tumlare under seglatsen. På ostkusten är det vackra soluppgångar och trolska vikar som står i loggböckerna.
Har du trimmat båten och besättning hela sommaren till att ta mer höjd i slagen, beräkna strömmar och ta smartaste vägen i skärgården. Då kan det vara dags att segla Svenska Kryssarklubbens(SXK) 24-timmar segling som även kallas havets schack. 24-timmars är en distanssegling i syfte att segla så långt som möjligt inom den av dig i förväg valda tidsperioden enligt regelverk och tabeller. Du seglar som minst 12 timmar och som mest fem dygn och den enda du tävlar mot är dig själv. Du lägger upp segling med hänsyn till båtens egenskaper, besättningens förmåga och väderleksutsikterna. Har du aldrig provat på att segla 24-timmars är 12-timmars en bra början. Du behöver bara anmäla dig och skaffa dig en orange 24-timmars vimpel för att kunna vara med och segla. Vill du prova på att segla havet schack, har du chans att göra redan i helgen på några ställen i landet. Andra kretsar arrangerar seglingar de två kommande helgerna.
För att se var närmaste 24-timmarsseglingarna arrangeras, anmäla dig och få reda hur du skaffar dig en vimpel klicka här.
/Stina Jansson

,

En kommentar »