Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

3, 2, 1 och 28

9 juli, 2010 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för 3, 2, 1 och 28

Henrik hissar flaggspelet med viss assistans

Vad skall nu det här förställa? Jo, i söndags stack tre personer iväg på en två år lång tur, i en båt som är 28-fot, och På kryss fick vara med på avseglingskalaset. Det är en speciell stämning när en båt skall avsegla, vare sig det är en professionell besättning som skall leverera en båt till en avlägsen destination, eller som nu tre vänner som skall segla jorden runt. Grillarna var redo, kall öl stod i stora kyldiskar och partytältet stod uppställt. Hamburgare grillades, gäster till fots, i egen bil och en hel del tänkte njuta av kvällen utan bil, så taxibil efter taxibil kom rullandes in på Ringöns varv i Göteborg. Men det var lite kvar att fixa även fast gästerna anlänt, bland annat skulle flaggspelet upp. När kvällen gick strömmande musik ur högtalarna, glada skratt, barnskrik och en och annan snyftning hördes på kajen. Men hur började det här äventyret egentligen?
Henrik och Calle som har varit vänner sedan länge började hösten 2007 drömma om äventyret, som de ville göra innan de fastnade i vardagen med jobb och familj. Henrik övertalade sin syster Kerstin att hon skulle följa med, vilket inte vara så svårt, för visst ville hon också vara med på äventyret. De började göra verklighet av sina planer genom att Henrik köpte Birka, en 28-fots Laurin Koster 2008. Calle och Henrik seglade Birka till Shetland sommaren 2009, för att testa båten, och få klart för sig vilka förbättringar som krävdes för en längre seglats.
Nu var det dags, i fredags var det fest, och whiskeytunnan som skall med jorden runt, stod osurrad på fördäck. De fick ta till även lördagen för arbete, men nu är de på väg västerut Du kommer kunna läsa mera om de tre ombord på 28-fotaren Birka längre fram.

/Stina Jansson

,