Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

35 år och veteran ombord

16 oktober, 2017 – 11.34 Kommentarer inaktiverade för 35 år och veteran ombord

Ende svensken i Volvo Ocean Race lär få nytta av sin unika erfarenhet från den extrema havskappseglingen. Martin Strömberg är vaktkapten för det yngsta teamet med majoriteten under 30 år.
– Det är en tung post men jag tvekade inte att tacka ja. Det är mycket energi med en ung besättning, säger Martin Strömberg som nu laddar för sin fjärde start i VOR.

– Vi lär oss inget vid bryggan utan behöver komma ut och träna, säger en otålig Martin Strömberg några dagar innan söndagens start.
– Jag vill bara sätta igång nu!

Martin Strömberg har hunnit fylla 35 år och seglar sitt fjärde Volvo Ocean Race och det andra som vaktkapten. Båtens besättning är ung och den enda med fem kvinnor ombord, vilket tillåter att de är tio ombord sammanlagt till skillnad från de andra båtarna med två kvinnor ombord och sammanlagt sju i besättningen.
­­– Det är ingen skillnad att segla med tjejer i sig, men besättningen är relativt oerfaren. Istället har vi fördelen med extrahänder, säger Martin.

Martin Strömberg. Volvo Ocean Race (Ugo Fonolla))

Göteborgaren Martin Strömberg har seglat i tre upplagor av Volvo Ocean Race. Bild: Ugo Fonolla

– Det är ett team som står för mycket av det som jag själv står för: att ge möjlighet för unga att segla och att segla mixat. Att vi dessutom seglar för FN och uppmärksammar problemet med plast i haven är viktigt och en ära.

De flesta i besättningen har inte fyllt trettio år än, vilket är ovanligt i Volvo Ocean Race-sammanhang.
– Det är en viktig poäng att våga satsa på unga, men vi behöver också träna mer och bli bättre som besättning. På seglingarna hit har det gått mycket bra.

Skepparen Dee Caffari är mycket erfaren och har seglat jorden runt några gånger tidigare. Hon seglade med SCA i senaste VOR men framförallt har hon havskappseglat i andra sammanhang. Bland annat är hon en av mycket få, och den enda kvinnan, som har seglat jorden runt non-stop i båda riktningarna.
– Ja, hon är ganska galen (skrattar), men framförallt en riktigt bra team-motivator och ledare. Jag har seglat Fastnet Race tillsammans med henne tidigare och tackade ja direkt när jag fick erbjudandet som vaktkapten.

Oavsett ung besättning så är sträckningen i Södra ishavet det som Martin tror kommer att skilja årets race mot tidigare. Av de 45 000 sjömilen som seglingen omfattar är sträckan i Södra ishavet tre gånger längre än i de senaste upplagorna.
– Det är också tajtare mellan stoppen den här gången. Det gäller att hänga med tåget. Får man stopp så får man problem att komma i fatt och hänga med.

Turn the Tide on Plastic

Båten Turn the Tide on Plastic i Alicante inför matchracingen helgen innan start. Bild: Stefan Kindeborg

Martin Strömberg planerar att segla med på alla sträckor förutom Hongkong till Auckland. Under uppehållet är han ledig, men kan passa på att ägna sig åt sitt projekt att coacha unga havskappseglare.
– Det är tufft att få komma med på ett race som det här, men vi försöker att hitta möjligheter för unga svenska seglare att få träna på stora båtar. I dag fungerar jag som bollplank åt ungdomarna, en mentor. Men jag önskar att vi kunde segla mer. Svenska seglare kommer att vara eftertraktade bara de får chansen att bygga upp en erfarenhet.

Starten från Alicante mot Lissabon, via en rundning vid Madeira, går den 22 oktober. Från Portugal går starten den 5 november mot Kapstaden, Sydafrika. I juni nästa år är Göteborg, Martin Strömbergs hemstad, värd för nästa sista stoppet.

LÄS MER: Volvo Ocean Race [officiell hemsida]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,