Hem » Ombord

Ombord

5 lösningar till båttoaletten

9 januari, 2013 – 00.48 Kommentarer inaktiverade för 5 lösningar till båttoaletten

Båttoaletter kommer att bli ett allt större samtalsämne framöver. Inga båtar är undantagna och alla måste se till att ta hand om sin egen skit i framtiden – bokstavligt talat.

Vid renoveringen av Fingal tog jag ett beslut att ingen båttoalett med utlopp överbord skulle sättas in. Alternativen är få men tillräckligt bra för att fungera.

Några av dessa alternativ ska vi titta närmare på under vintern och avgöra graden av hur lätt det är att installera.

1. Ingen toa. Att helt och hållet ta ut toaletten och inte ersätta den är kanske de enklaste lösningen. Gästhamnar har toaletter och bajamajor finns i allt större utsträckning i populära naturhamnar – gå med i Skärgårdsstiftelsen och betala för ett servicemärke så gör du rätt för dig också.

2. Kemtoa. Någon form av kemtoa kan fungera fint. Kemtoaletterna är kompakta, men tillsatta vätskorna inte helt bra för miljön även om det blivit bättre på senare år. Kostar bara ett par tusenlappar.

Går ha löst monterad och kräver ingen egentlig installation. Går fint att placera där den tidigare toaletten stod.

3. Torrtoan är i sin enkelhet bara en hink. Vill man göra det lite bekvämare så kan man sätta en toasits på den. Vill man dessutom ha mindre rengöringsarbete så kan man placera en (komposterbar) påse i den som man knyter till och i land gräver ner, lägger på komposten eller slänger i soporna.

I USA säljs en campingtoalett på t.ex. Walmart för en bit under 300 kronor (till tillverkarens hemsida). Som tillbehör finns såväl påsar (tex av majsstärkelse för att snabbt brytas ner) och ämnen som binder urin (urea, eller kiselsyragel/silikagel som bland annat säljs som kattströ/”kristallkattsand”). I höjd med en vanlig toastol och med en tätt lock som går att skruva på i väntan på att komma till plats att göra av med innehållet.

Går ha lös och kräver ingen installation.

4. Komposttoalett. Finns att köpa, men är ännu så länge ganska stora och kan vara svåra att installera där en båttoalett tidigare suttit i en mindre båt. Får bra miljöpoäng eftersom slutresultatet blir matjord. Urinen slängs i en landtoalett (inte i havet) eller värms upp och avdunstar.

Milo Dahlmann har startat ett projekt för att ta fram en modell som är enklare att placera i en liten båt.

5. Vanlig pumptoalett kompletterad med en hålltank. Att bara lägga till en hålltank kan vara en bra metod om man inte är beredd att välja bort den bekväma toaletten.

Nackdelen är att utrymme för tank ofta kan vara svår att finna i en båt som inte var anpassad för en sådan lösning från början, men det finns tankar som kan placeras runt själva toalettstolen. En hålltank kan göras i rostfri plåt, formsvetsas av PVC-plast, eller plastas själv av epoxi och glasfiber.

Mer om dessa lösningar ska vi skriva mer om.