Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

75-fots enskrovsbåt i America’s Cup

1 oktober, 2017 – 13.08 2 kommentarer

Nästa America’s Cup kommer att avgöras mellan 23-meters enskrovsbåtar med besättningar på minst tio personer. Samtidigt skärps reglerna om att besättningen måste ha en koppling till båtens nationalitet.

America’s Cup har varit drivande i teknikutvecklingen ända sedan tävlingens första regler skrevs i mitten av 1800-talet. Nya skrovformer, riggar och kölkonstruktioner har tagits fram under åren för att vinna trofén. Traditionen med teknikutveckling hedras nu även av nyazeeländarna som tack vare sin vinst i somras har till uppgift att ta fram nya regler inför nästa final 2021.

Royal New Zealand Yacht Squadron vann årets final bland annat tack vare att fyra i besättningen på katamaranen bemannade varsitt par pedaler som gav kraft till hydraulsystemet för riggen och möjlighet för en av ”cyklisterna” att justera sticksvärdens vinkel. Men när det är dags att ta fram nya regler inför nästa utmaning väljer vinnarna att återgå till enskrovsbåtar.
I torsdags presenterades de grundläggande reglerna för nästa utmaning. Utöver regeln att båtarna ska vara 75-fots enskrovsbåtar krävs att besättningen på 10 – 12 seglare ska bestå till 20 procent av medborgare i landet som den tävlande klubben kommer från. Klubben motiverar kravet med att regeln ska främja arbetet med att få fram egna seglare i klubbarna. Besättningen för det senaste svenska teamet i America’s Cup, Artemis Racing, hade klarat nationalitetskravet med sina tre svenskar av elva totalt.

Detaljerna för hur 75-fotarna ska och får utformas presenteras i mars nästa år. På presskonferensen i torsdags fick Emirates Team New Zealand chefskonstruktör Dan Bernasconi frågan om båtarna kommer att vara utrustade med bärplan. ”Det kanske de har”, svarade han med ett leende, vilket många tolkar som ett ja.

De avgörande tävlingarna och finalen hålls i Auckland på Nya Zeeland år 2021, men innan dess hålls flera deltävlingar med start 2019.

Hittills är tre team klara för tävlingarna: arrangörerna Team Emirates från Nya Zeeland och Luna Rossa Challenge från Italien samt brittiska Ben Ainslie Racing.

Sista chansen för ett team att anmäla sig till det 36:e America’s Cup är sista december 2018.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

  • Sven rygaard skriver:

    Har svårt att se hur detta ska kunna utveckla seglingen för oss alla ”vanliga” seglare. Det kan snarast ses som eftergift till de av oss som nödvändigtvis ska dra omkring på en stor klump med bly i.

  • Nils Blomster skriver:

    Äntligen tillbaka till segling och slut på tramset ned allt annat!
    Absolut inte en dag för tidigt