Hem » Nyheter

Nyheter

I 80 dygn drev Stig Lundvall i sin båt på Indiska oceanen

23 april, 2012 – 23.17 En kommentar

Foto: SVT

I över elva veckor drev ensamseglaren Stig Lindvall från Västerås omkring på havet söder om Sydafrika efter att masten gått överbord i en storm.

Det var den 29:e januari som Stig gick under däck på sin Marieholm 26:a när ett oväder passerade. Han märkte först inte att masten gått av eftersom vågor och vind förde ett sånt oväsen.

Med bara nödraketer och en VHF som kommunikationsmetod var det med allra sista nödraketen som ett grekiskt fartyg till slut uppmärksammade honom.

-Det finns inga alternativ. Man måste fortsätta. Att lägga sig ner och dö eller hoppa över bord är töntigt, säger Stig till SVT under måndagen efter att han åter kommit hem till Västerås.

Se hela inslaget på SVT Play.

En kommentar »

 • Svenne Lindström skriver:

  HEJ

  Några tankar kring ”80 DAGAR PÅ DRIFT I SÖDRA OCEANEN” från ”PÅ KRYSS” nr 5/2012.

  Stig hade inte införskaffat någon Epirp och de är ju inte gratis, men en PLB (personal locator beacon) kostar mellan 3000 och 4000 kr, hade en sådan hjälpt i detta läge. Vore intressant med lite erfarenhet av dessa. Något för tidningen kanske.

  Jag har seglat och jobbat på räddningshelikopter i 30 år, numera bara seglare. Några gånger har vi hittat medvedslösa människor i vattnet med påtagen flytväst. Dessa flytvästar har saknat grenrem, så personerna har glidit ner i flytvästen. Det som synts ovan vattenytan har varit axelpartiet på västarna. Ansiktet har varit i västen i höjd med knäppningen av västen alltså under vattnet. Tycker att flytvästar SKALL ha grenrem. Hade det varit någon form av grenrem på Stigs säkerhetssele hade det nog inte varit något problem att vinscha upp honom längs fartygssidan.
  Att rädda någon med helikopter från en segelbåt som driver och gungar kraftigt och masten pendlar är inte lätt. Och framför allt inte ofarligt för ytbärgare och nödställd. I detta läge kan man skicka ned bara en räddningsslinga, men denna far runt i rotorvinden och trasslar lätt in sig i riggen. Enklare då att bara skicka ned vajer och krok med litet vindfång, men då fodras att de på båten har en livsele med grenrem att koppla sig i så de ej glider ur.
  mvh
  Svenne

1 Pingbacks »

 • […] gammal story. men ändå intressant. Läs mer hos På Kryss. I 80 dygn drev Stig Lundvall i sin segelbåt ute på Indiska oceanen. Nu berättar Stig för SVT […]