Skärgården, där de röda klipporna möter det blå havet, är sagolikt vacker. Med sina tusentals orörda öar är Ålands skärgård en riktig idyll, bara några timmar bort med båt. Ålands skärgård består av över 6 700 öar, ..." /> Åland – en orörd idyll | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Åland – en orörd idyll | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Åland – en orörd idyll

29 juni 2021 – 10:07 En kommentar
Bild: MARIA ROSENLÖF

Skärgården, där de röda klipporna möter det blå havet, är sagolikt vacker. Med sina tusentals orörda öar är Ålands skärgård en riktig idyll, bara några timmar bort med båt.

Ålands skärgård består av över 6 700 öar, varav de flesta är obebodda, och runt 20 000 grynnor och skär. Men det är naturhamnarna i ytterskärgården som Maria Rosenlöf och hennes sambo Petter brinner för. Att få leva klippliv på solvarma granithällar är underbart och att återvända har blivit viktigt för dem.

Enklast att hitta naturhamn är det i södra, östra och norra skärgården. Tack vare att finländska sjökort numera är anpassade efter internationell standard har det blivit enklare att lämna farlederna och leta naturhamnar. Maria använder papperssjökort och en navigationsapp som stöd.

På fasta Åland finns några berg, stora massiv av den röda rapakivigraniten, men annars är öarna överlag ganska låga. Det finns höjdangivelser på sjökorten vilket underlättar i sökandet efter naturhamn. Landskapet är format av inlandsisen vilket märks tydligt i skärgården där öarnas norrsidor är slätslipade medan syd- och sydostsidorna är skrovliga och steniga.

Allemansrätten gäller även på Åland, men i mer begränsad skala än i Sverige och resten av Finland. Fråga alltid markägaren om lov att övernatta, oavsett om du tältar eller har egen båt.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 3–21.

Fotograf: Maria Rosenlöf

En kommentar »