Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Åland: Genvägar kan bli senvägar

28 april, 2014 – 10.46 Kommentarer inaktiverade för Åland: Genvägar kan bli senvägar

birgitta_alandI Ålands skärgård kan genväg bli senväg! Den gamla Vikingafarleden avsnittet Kökar –Föglö-Degerby alt. Rödhamn –Mariehamn kräver litet noggrannare sjökortsläsning.

I kyrksundet Föglö finns nämligen en bro med frihöjd 5,3m Se kort 745, vilket är föga lämpad för seglare.När du kommit dit har du redan avverkat ca 15-20nm från Kökar och enda säkra sättet att komma västerut är att gå tillbaks till Kökar för att sedan gå Norrut via Trännskär till Sälsö och Embarsundsleden,en omväg på ca 40 M!

Bron syns bra i sjökortet men ändå kommer minst ett par st/dag i juli.Mest finska flaggor men också svenska,tyska,danska,ryska! Osv. Det finns en inofficiell led kallad ”Sjöbjörnsfaret” vidare västerut men den är omärkt och svår.

Jag trodde att problemet skulle upphöra med plottrarnas ankomst men nästan tvärtom,vågar man inte slita på + och- knapparna? Vi ser er från vårt sommarställe ,en gång kom ett ungt förälskat tätt sammanslingrat par slörande för god so,kapten med ena handen på rorkulten som man ju skall ha!

Ca 1 timme senare ser jag dem komma tillbaka för motor men nu är kapten ensam i sittbrunnen.

Så för att undvika pinsamheter och gud förbjude familjevåld unna oss inte denna skadeglädje!

Hälsar s/y Prime med besättning dvs Gerhard och Birgitta Holmström.