Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Anders vill att fler ska segla varvet runt solo non-stop

21 juni, 2016 – 15.03 7 kommentarer

Sjökaptenen och Kryssarklubbaren Anders Eriksson vill segla solo jorden runt 2018 och bjuder in fler till långseglingen Lounge Route.
– Jag kallar det en eskader för gamla gubbar som vill göra den sista färden, skrattar Anders som tar den lustfyllda utmaningen på största allvar.

Anders ErikssonAnders Eriksson har stor erfarenhet av både långsegling och sjöfart. Han har bland annat varit skeppare på Ola Skinnarmos expeditioner till Antarktis och genom Nordostpassagen och har seglat mellan sina hem i Sverige och Brasilien ett par gånger. På 1980-talet seglade han jorden runt under tre år med sin 30-fotare som han byggt själv. I dag kör han lotsbåt från stationerna i Brofjorden och i Göteborg och har tidigare hunnit med uppdrag inom norska off-shore-industrin och att bogsera isberg i grönländska vatten.

På Kryss har tidigare skrivit om Anders planer på att segla jorden runt med sin OR 40, SY Malala. Efter att ha tackat nej till deltagande i jubileumsracet Golden Globe Race 2018, på grund av reglerna om att endast utrustning motsvarande den som användes på 1960-talet får finnas ombord, var Anders beredd att arrangera en egen utmaning.

– Men så fick jag tips om att Guy Bernardin, som jag kände till mycket väl sen tidigare, hade liknande planer och kontaktade honom. Det visade sig att vi hade samma inställning till en sån här segling och vi kom fram till att ”Fan, nu kör vi!”. Jag blev den förste anmälda deltagaren i Lounge Route 2018.

Begreppet Lounge Route är hämtat från Bernard Moitessiers bok med samma namn. Moitessier var fransmannen som också deltog i Golden Globe-utmaningen 1968, men som istället för att svänga tillbaka norrut i Atlanten efter ett varv på södra halvklotet fortsatte tillbaka till Stilla havet för att det kändes mer rätt.

SY MalalaFransmannen Guy Bernardin har seglat jorden runt med sin familj i Joshua Slocums kölvatten, men är mest känd för framgångar i otaliga havskappseglingar. Den här gången handlar utmaningen inte om att komma först i mål.
– Det är ett ganska tillbakalutat arrangemang, konstaterar Anders.
– Enda regeln är att man ska segla jorden runt non-stop på egen hand. Och så gör vi det tillsammans för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans före och efter själv soloseglingen.
Anders vill att fler svenskar och kvinnor ska anta utmaningen.
– I dag är det jag och sex fransmän. Det skulle vara trevligt om någon mer från Sverige, eller åtminstone Skandinavien, hänger på. Och självklart borde någon kvinna vara intresserad av det här, hoppas jag.

Guy Bernardin själv beskriver Lounge Route så här: ”Det finns inga regler, begränsningar eller måsten. Inte heller några priser förutom belöningen att få uppfylla en dröm och vinna mot sig själv. Det är en återkomst till verkliga värden: små och stora ansvarstaganden för seglaren och människan. Friheten och lugnet i att vara själv till havs.”

2018 verkar bli non-stop-seglingarnas år. Utöver de hittills sju ekipagen i Lounge Route har Golden Globe Race tjugosex anmälda deltagare.
Ingen svensk har någonsin seglat jorden runt själv non-stop. Om du är intresserad av att delta i Lounge Route, kontakta redaktion@pakryss.se så förmedlar vi kontakten med Anders. Mer information finns även på Lounge Routes sajt.

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

, , ,

7 kommentarer »

 • S/Y Patricia skriver:

  Hej Anders
  Det känns som om jag har seglat nog med ensamsegling. Just nu familjeseglar jag i en 35 fotare på denna sidan pölen – Så länge det är roligt.
  Nostalgi….Taifun är omnämnd i den engelska Contessa-föreningens 50-årsbok, så hon kanske är värd en extra krona nuförtiden!

  Jag tror att ”Longue route” kan attrahera flera, bland de många seglare, som har en liknande bakgrund som vi har.

  /Thomas
  Just nu i St Thomas, med destination Grenada för orkansäsongen.

 • Anders skriver:

  Lycka till Magnus!! Hoppas verkligen du kommer igång, vi hörs

  //Anders

 • Magnus reslow skriver:

  Jag har sålt min Nymue på Las Palmas och är i Sverige nu för att dra igång mitt non-stop-projekt.Får se hur långt jag kommer.
  Med vänlig hälsning Magnus Reslow

 • anders skriver:

  Hej Thomas
  Det var länge sen, låter som om du är ute o seglar igen, långtid eller ett år?, skulle känna för en nostalgi trip så är Taifun till salu.
  Du kanske vill hänga på Longue route, o köra ett tredje varv ??:)

  Ha de fint o fair winds!
  //Anders

 • S/Y Patricia skriver:

  Hej Anders!
  Lycka till med ditt nya äventyr.
  Det är bara att köra på som med ”Kami” fast i kvadrat!

  /Thomas
  Just nu i Tortola.

 • anders skriver:

  Tack och hej Linda, jag var på väg hem från jobbet o besök hos segelmakarn, tittar förbi nån annan gång.

 • Heja Anders. Fransmännen är roliga, klart de ska ha ett eget race till Bernard Moitessiers ära – den rättmätige vinnare av Golden Globe Race 1968 ;) Jag såg dig gå norrut genom Marstrandsundet för några veckor sedan när jag var ute och seglade C55 med skolbarnen. Malala såg fin ut. Stanna gärna till nästa gång så vi får ta oss en närmare titt. /Linda