Hem » Läsvärt, Löpsedel, Ombord

Läsvärt   Löpsedel   Ombord

Ann gör sjökort över Vänern

13 maj, 2011 – 08.12 Kommentarer inaktiverade för Ann gör sjökort över Vänern

Kryssarklubbsmedlemmen Ann Ardebrant flyttade hem till Karlstad för tre år sedan och började segla i Vänern. Det ena har lett till det andra och i sommar kommer Ann att sjömäta naturhamnar i Vänern.

Hon kommer dessutom att ta fram helt nya specialsjökort i skala 1:10 000 över Ekens skärgård, med samma upplägg som Hydrographicas populära sjökort. ”Senare kan det bli betydligt fler områden i Vänern som kan få sjökort”, antyder Ann.

Ann är utbildad naturgeograf och gick kartografikursen hos Lasse Granath. De har därefter hållit kontakt genom åren. Ann har sedan universitetet jobbat med kartritning och geografiska informationssystem (GIS) hos bland annat Stockholms stad, Lantmäteriet och som konsult.

Numera är Ann och hennes företag en del av sjökartsförlaget Hydrographica. I fyra veckor i sommar ska de ut med sin Comfortina 35:a (och jollen för riktigt grunda vatten) och mäta. De använder både flygfoton och ekolod med GPS. Därefter kontrollmäter hon och hennes man Håkan osäkra punkter med en mätsticka, som de helt enkelt stoppar ner i vattnet och ser exakt hur djupt det är på plats. De får också ta hänsyn till vattenståndet i Vänern som skiftar en hel del.

”Många lokala seglare kommer nog att uppskatta vårt arbete. Till och med Sjöfartsverkets representant var jättepositiv när jag träffade honom på båtmässan”, säger Ann och tillägger att Vänern huvudsakligen sjömättes på 1800-talet. Även om själva farlederna kontrolleras oftare, så är det för fritidsbåtar relativt osäkra djupsiffror i många vikar.

Ann jobbar också med kartskisserna till en ny hamnguide för Vänern, Göta älv och västgötadelen av Göta kanal. Den ska vara klar till båtmässan i Göteborg 2012. Boken kommer att ingå i samma serie som de andra hamnguiderna från Norstedts och kommer att innehålla ett trettiotal naturhamnar och alla gästhamnar i området. ”Jag har saknat bra sjökort över Vänern. Förutom att jag tycker det är jättekul gör jag också lite samhällsnytta”, säger Ann Ardebrant. Hon avslöjar att hennes favorithamn i Vänern är Alvön, som finns med på sjökortet här bredvid.