Hem » Ombord

Ombord

ARC har startat

24 november 2014 – 08:06 Kommentarer inaktiverade för ARC har startat

arc_2014_first_dayFör tjugonionde gången startar ARC från Las Palmas. Denna gång uppskjutet ett dygn på grund av starka vindar, men kl 11 på måndagen kom de så sig iväg mot St Lucia dit det efter cirka 2700 M beräknas anlända efter tre veckor.

ARC är numera uppdelat i två, dels de som vill stanna en vecka på Mindelo, Kap Verde på vägen över Atlanten. De allra flesta – 176 båtar – går direkt mot Västindien för att vara framme några dagar innan jul.

De senaste 10 åren har medellängden på båtarna ökat från 36 fot till 47 fot. Två av de svenska båtarna gör sitt bästa för att hålla nere medellängden.

Tre unga killar från Stockholm som tidigare gått Maritima Läroverket har köpt en Marieholm 32 (9,56 meter ) som de döpt till Thalassa och är därmed minsta båt som startar. Killarna säger att de nog kommer fram sist, men ser fram emot att priset för sista båt ofta är minst lika fint som första båt.

Ett snart pensionerat par från Luleå och en tjugoårig tjej från Göteborg seglar en Allegro 33 (9,81 m) Efwa har dock inga ambitioner att tävla utan ser fram emot en lugn och skön överfart.