Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Are Wiigs OE 32 bröt masten

28 augusti, 2018 – 17.35 Kommentarer inaktiverade för Are Wiigs OE 32 bröt masten

400 sjömil söder om Sydafrika gick norrmannen Are Wiigs OE 32:a runt och masten bröts. Nu är Are på väg mot Kapstaden för motor.

Are Wiig köpte sin Olle Enderlein-ritade OE 32 av Göran och Sören Johansson på Klädesholmen för att delta i jordenruntkappseglingen Golden Globe Race 2018, GGR. Are har seglat relativt snabbt efter starten från Frankrike i juli och hade nått cirka 400 sjömil söder om Sydarfrika när haveriet inträffade. På grund av ett tidigare problem med vindrodret låg Are bi med båten för att reparera när en ”häftig sjö” kapsejsade båten.
– När jag kom upp igen var det kaos överallt. Masten var knäckt och det betyder ju slutet på det här, säger Are Wiig i ett samtal via satellit till GGR:s tävlingsledning på måndagen. Förutom masten och en sönderslagen ventil är båten i skick att ta sig för motor till land, enligt Are själv.

Are Wiig

Are Wiig råkade ut för ett masthaveri med sin OE32 på måndagen. Bild: Oskar Huledal

– Det här är inget som man kan hantera. Det har varit en förfärlig sjö i dag, säger Are som konstaterar att det var roligt så länge det varade och att han kanske kommer att försöka ta sig runt jorden solo nonstop en gång till. Han tackar också alla som har stöttat honom inför satsningen som bland annat innebar att Are och hans fru sålde det egna huset för att finansiera utrustning och deltagande.

Olle Enderleins OE 32 finns både som varvsbyggd och som egenbygge. Förra våren kapsejsade en OE 32 i Nordatlanten med mastbrott som följd. Skepparen beskriver händelsen i På Kryss nr 6, 2017.

Svenske långseglaren Kjell Litwin befinner sig med sin Vagabond 31 väster om positionen där Are Wiig råkade ut för haveriet. Kjell gör god fart och hälsar till På Kryss läsare att allt är väl ombord.

Läs mer om GGR och andra soloseglare på väg jorden runt solo just nu i tidigare nummer av På Kryss. Läs intervjun med Are Wiig inför starten av GGR här.

LYSSNA: GGR:s samtal med Are Wiig efter olyckan

LÄS MER: GGR:s hemsida med positioner

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,