Gullkrona i Skärgårdshavet och Ilola Inn i Sysmä vann Stiftelsen Finlands Mässa och Segling och Båtsport i Finlands årliga omröstning om Årets gästhamn. Gullkrona är en traditionsrik hamn, som har besökts av många generationer båtfarare. Saara Kankaanrinta och Ilkka ..." /> Årets gästhamnar i Finland | På Kryss Årets gästhamnar i Finland | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Årets gästhamnar i Finland

15 februari, 2022 – 12.07 2 kommentarer

Gullkrona i Skärgårdshavet och Ilola Inn i Sysmä vann Stiftelsen Finlands Mässa och Segling och Båtsport i Finlands årliga omröstning om Årets gästhamn.

Gullkrona är en traditionsrik hamn, som har besökts av många generationer båtfarare. Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin köpte ön 2016 och öppnade den igen för besökare 2019 efter en paus på tio år.

– Vi är mycket hedrade av det här erkännandet, säger Saara Kankaanrinta.

Många gäster på Gullkrona har besökt ön redan som barn och är tacksamma över att man har lyckats bibehålla den fina stämningen där.

– Mest feedback får vi för att hamnens traditioner har bevarats. Vi har renoverat färjan för barn, bryggorna och bastun och byggt en återvinningsstation och nya toaletter. Nya besökare fascineras säkert av stämningen och närheten till naturen. Jag tror att vi, liksom många besökare, delar känslan för vilken betydelse konkreta åtgärder har haft för Östersjöns biologiska mångfald, säger Saara Kankaanrinta.

Ilola Inn i Sysmä valdes till Årets insjögästhamn för andra gången i rad. Besökarna uppskattar hamnen och den nivå av tjänster som erbjuds.

– I somras var kunderna mycket medvetna om att vi hade fått utmärkelsen föregående år. Nästan alla noterade det och gratulerade oss, säger hotellchefen  Satu Ärling.

SBF:s båthamnskommitté  gav dessutom ett hedersomnämnande åt fyra hamnar – Bodö i Skärgårdshavet, Rödhamn på Åland, Sahanranta i Kuhmois och Sahanlahti Resort i Puumala.

Priset för Årets gästhamn är tänkt att uppmuntra gästhamnarna att utveckla sina tjänster.  För det ändamålet får vardera vinnare en summa om 2 500 euro, donerad av Stiftelsen för Finlands Mässa.

2 kommentarer »

 • Rolf Alm skriver:

  Hälsingholm ligger vid farleden ned mot Högsåra, en vacker ö som beboddes i sex generationer av släkten Rosenberg. De sista av släkten Rosenberg var Syskonen Selim och Nanni. På 60 o 70 talet skulle alla kryssarklubbare stanna till vid Hälsingholm och helst komma vid tiden för höskörden som förmodligen då skedde med lie.
  Syskonen var kända för sin vänlighet att ta emot besökare, och Selims goda flundror var väl kända. Selim startade aldrig sin motor på tidig morgon då näten skulle upp, utan båten roddes ut först.
  1980 gick Selim bort och Nanni flyttade senare till Dalsbruk. Första gången jag besökte Hälsingholm var 1983
  Och ön var tom på boende då. Tyvärr fick jag aldrig träffa Selim och Anni. Hälsingholm blev aldrig såld gick bort i Arv.

 • Torsten/Blåskajsa skriver:

  Helsingholm saknar jag på favoritlistan.