Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Årets sjöräddare prisas för insats på Vänern

5 mars, 2017 – 14.00 Kommentarer inaktiverade för Årets sjöräddare prisas för insats på Vänern

Två personer hamnade i livsfara när deras 18-fotskatamaran kapsejsade på Vänern i juli. Sjöräddarna som ryckte ut från räddningsstationen på Hammarö för att hjälpa seglarna, är nu utsedda till årets sjöräddare av SSRS.

– Vi höll på med en bogsering då telefonen ringde, någon tyckte sig ha sett en kantrad katamaran en bit bort. Vi avbröt bogseringen för att undersöka vad som inträffat. När vi närmade oss platsen såg vi att en kvinna stod på en av katamaranens pontoner. Hon var chockad och nedkyld. Eftersom hon bara pratade tyska uppstod viss språkförbistring, men snart förstod vi att hennes man också befunnit sig på båten men tappat greppet i den grova sjön och börjat simma mot land, berättar Robert Selling som var en i besättningen på Rescue Hammarö, en Storebro Stridsbåt 90E.

Katamaranen befann sig 2,5 sjömil från land när Rescue Hammarö anlände. Vindstyrkan var cirka 10 meter per sekund och det var ”en del sjöhävning”, enligt sjöräddarna. Besättningen anropade Sjö- och flygräddningscentralen som tillkallade helikopter och räddningstjänst. Sammanlagt totalt deltog 23 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna utöver helikoptrar från Sjöfartsverket och polisen.

Kvinnan fördes med filtar och värmetäcke mot en väntande ambulans på land, Örö, och en stor sökinsats inleddes. Mannen hittades vid 22-tiden på en klipphäll några hundra meter från land. Då hade han simmat i fyra timmar i sin våtdräkt och med flytväst.
Nacran rätades av en räddningsbåt och bogserades till land. Olycksparet hade ett par hundar kvar i sin bil på land som också fick hjälp.

Årets sjöräddare 2016: Robert Selling, Ingemar Jonsson, Anette Morell, Patrick Andersson och Benny Ekström från RS Hammarö. BILD: Øyvind Lund

Årets sjöräddare 2016: Robert Selling, Ingemar Jonsson, Anette Morell, Patrick Andersson och Benny Ekström från RS Hammarö. BILD: Øyvind Lund

SSRS motivering till utmärkelsen:
Känsla, erfarenhet och en vilja att alltid göra det lilla extra är det som gör våra frivilliga sjöräddare oumbärliga för svensk sjöräddning. Ni besitter just dessa egenskaper. Ni förstod allvaret, trots att larmet kom som ett vanligt, odramatiskt medlemsuppdrag. Ni drog igång en stor räddningsinsats, och tack vare er snabbhet och intuition kunde två människor räddas till livet.

Besättningen tog emot priset på den pågående båtmässan Allt för sjön i Älvsjö.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,