Sex frivilliga sjöräddare från räddningsstation Grötvik har utsetts till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 13 augusti 2020 då en amatördykare med hjärtstopp kunde återupplivas. Det var en solig och vindstilla kväll i augusti. Några av RS Grötviks ..." /> Årets Sjöräddare utsedda | På Kryss Årets Sjöräddare utsedda | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Årets Sjöräddare utsedda

13 april, 2021 – 14.24 Kommentarer inaktiverade för Årets Sjöräddare utsedda
Årets Sjöräddare utsedda

Sex frivilliga sjöräddare från räddningsstation Grötvik har utsetts till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 13 augusti 2020 då en amatördykare med hjärtstopp kunde återupplivas.

Det var en solig och vindstilla kväll i augusti. Några av RS Grötviks sjöräddare befann sig ombord på Rescue P O Hanson som låg förtöjd vid bryggan i hamnen i Grötvik.

– Plötsligt såg vi en kille som kom springande över hamnplan och ropade efter hjärtstartare. Vi reagerade direkt. Madeleine sprang i väg i riktning mot en grupp människor ett par hundra meter bort, och vi kom efter med hjärtstartare och sjukvårdsväska, berättar stationsansvarige Anders Lindvall.

Väl på plats fann de en man livlös på marken. Mannen hade precis kommit upp efter ett dyk och ramlat ihop när han höll på att packa in sin utrustning i bilen. En kvinna hade redan påbörjat hjärt- och lungräddning. Sjöräddarna bytte av henne och kopplade samtidigt på hjärtstartaren. Efter en liten stund kvicknade mannen till och började röra på sig och andades på egen hand. Lagom till att ambulanspersonal anlände öppnade han ögonen.

– Det var en makalös känsla som knappt går att beskriva. Håret reste sig i nacken – men det är inget jag vill uppleva igen, säger Anders Lindvall.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg, Peter Enström och Stefan Westman.

Juryns motivering:

”När en medmänniska föll ihop var ni på plats inom några sekunder. Att det skedde på land spelar ingen roll. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”