Inne i berget på Arholma finns ett bergrum där 110 personer skulle kunna bo i två månader under kalla kriget. Nu är det ett spännande museum. STRATEGISKT PLACERAT, I havsbandet utanför Stockholm, finns ett stort bergrum. Rummet ..." /> ARHOLMA I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD: Hemliga rum från kalla kriget | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ARHOLMA I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD: Hemliga rum från kalla kriget | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

ARHOLMA I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD: Hemliga rum från kalla kriget

25 augusti 2020 – 11:15 2 kommentarer
Hemliga rum från kalla kriget

Inne i berget på Arholma finns ett bergrum där 110 personer skulle kunna bo i två månader under kalla kriget. Nu är det ett spännande museum.

STRATEGISKT PLACERAT, I havsbandet utanför Stockholm, finns ett stort bergrum. Rummet i berget var en nyckel i det svenska försvaret under kalla kriget. I samband med bergrummet finns också två boforskanoner för att skjuta mål till sjöss.
– Det finns två djupleder in mot Stockholm där fiendebåtar skulle kunna gå. Man trodde att Sovjet skulle landstiga i Kapellskär och invadera Stockholm, berättar Robin Vesterlund från Arholma Batteri som nu är museum.

Kalla kriget, det vilande krig som rådde mellan USA och andra västländer, och Sovjet och dess allierade, påbörjades 1945. Man började bygga batteriet på mitten av 1960-talet och det stod klart 1968. Tanken var att slå en ring runt Stockholm och försvara kusten. Stockholm kunde vara en strategisk plats om Sovjet ville avancera i kalla kriget, och använda svenska hamnar och flygfält om kriget blev fullskaligt.
– Det är byggt för att 110 man skulle kunna bo där i två månader utan kontakt med omvärlden, berättar Robin.

DET GICK ATT bo både ovan jord och inne i berget. Bergrummet består av fyra våningar och många små rum och schakt. Våningarna förbinds med spiraltrappor. Ingen vet exakt hur stort det är, att mäta ytan är för krångligt.

I bergrummet finns sängar för alla. Det finns sjukhus, matsal och kök.
Borrade brunnar gav dricksvatten och i nödläge kunde man använda en avsaltningsanläggning för sjövatten. Det fanns ett system för att duscha och gå på toaletten, och alltid en stor reservtank med dricksvatten om fienden slog ut elen. Det fanns mat till alla som skulle räcka under två månaders tid och driftledningscentraler, hjälpmotorer och radarrummet där man hade koll på radar.
– När det var i drift fanns det bara en huvudingång. Det var arrangerat så att ingången skulle gå att spränga om  fienden närmade sig. Klipporna skulle rasa för öppningen och ingen skulle kunna komma in.

SISTA SKOTTET UNDER övning sköts här 1992, efter det fanns det inte längre anledning att ha kvar batteriet. Kalla kriget var över. År 2007 öppnades Batteri Arholma som museum.
– Det mesta är kvar som det var då. Det finns till och med mat kvar, konserver, och sjukvårdsutrustning. Om det ligger sterila kompresser framme är det kvar från tiden när batteriet var i användning. Vi använder samma avsaltningsanläggning, berättar Robin.

För att öka säkerheten sprängde man nya schakt för nödutgångar.
För den som inte lockas av ett besök i bergrummet finns annat att göra.
– Det finns affär på ön, bykärna med kyrka och gårdar med hundraårig historia. Och gästhamnar för olika vindar. På Arholma Nord passar det inte att lägga till vid nordliga vindar, då är det bättre att välja någon av de andra hamnarna, säger Robin.

Hemliga rum från kalla kriget

FOTO: ARHOLMA NORDS

Arholma Nord
Koordinater: 59º 51,8 N 19º 7,3 E
Hamn: Här finns en 50 meter lång brygga längs berget med förtöjningsplatser i form av mooringlinor.
Att göra: Det går att hyra mountainbike, kajak och SUP, och att åka zipline. Här finns Simesgården från 1600-talet och Arholma kyrka, som uppfördes 1928. Arholma Båk från 1768, är ett av Roslagens mest kända
sjömärke.
Tänk på att: Vid nordliga vindar är Arholma Nord inte en bra plats att lägga till på, välj en av de andra hamnarna på ön.
Ett besök på batteriet: Boka på arholmanord.se. Det kostar 155 kr för vuxna och 100 kr för barn upp till 12 år.
Barn under 4 år går in gratis.

 

TEXT: DESIRÉE WAHREN STATTIN

FOTO: ARHOLMA NORDS

2 kommentarer »

  • Lars Sundin skriver:

    Trevlig artikel, väl värt att besöka platsen. Men idag finns bara en pjäs kvar, den ostliga, på Ovanskär är borttagen och anläggningen där är plomberad.

  • Lars Pettersson skriver:

    Hej.
    Finns det några bra sätt att ta sig dit om man inte kommer i egen farkost?
    Lasse.