Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Atlantica firar 30 år

20 maj, 2011 – 13.09 Kommentarer inaktiverade för Atlantica firar 30 år

Foto: Emma Gustafsson

Under valborgshelgen firade Atlantica sitt 30-årsjubileum med en seglats till födelseorten Skagen. Alla SXK:s tre skutor var med på överfärden från Göteborg; förutom födelsedagsbarnet Atlantica även Gratia och Gratitude.

Sammanlagt kunde mer än 70 personer njuta av en lugn nattsegling över Kattegatt till Skagen. Atlantica sjösattes 1981. Allt från skrov till inredning byggdes på Karstensens varv i Skagen, med systerskeppet Gratitude som förebild även om en del ändringa gjordes. På lördagen fick man besök av ungefär 35 personer som alla var med och byggde Atlantica.

– De varvsanställda gick runt i båten och fick titta och känna på allt, de verkade känna igen sig, säger Anders Gustafson som är skeppare på Svenska Kryssarklubbens seglarskola.

Därefter var det dags för ”Öppet skepp” i Skagen och alla Kryssarklubbens skutor var välbesökta, men speciellt Atlantica. Senare på kvällen var det dags för festligheter med musik, mat och dryck för seglarskolans personal. På söndagen återvände skutorna västerut i en frisk bidevind.

– Det var verkligen lyckat, allt gick så bra det bara kunde, säger Anders Gustafson, Atlantica är ett välbyggt fartyg som seglar utmärkt, och det hoppas vi kunna fortsätta med i minst 30 år till.

/Andreas Heneborn