Den 25 september plockade äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden i Stockholm, från en optimistjolle byggd av just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa plasten i haven. Optimistjollen har byggts av ..." /> Äventyrare plockar plast i skräpjolle | På Kryss Äventyrare plockar plast i skräpjolle | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

 Äventyrare plockar plast i skräpjolle

28 september, 2020 – 19.12 Kommentarer inaktiverade för  Äventyrare plockar plast i skräpjolle
 Äventyrare plockar plast i skräpjolle

Den 25 september plockade äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden i Stockholm, från en optimistjolle byggd av just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa plasten i haven.

Optimistjollen har byggts av plastskräp som samlats in av frivilliga vid svenska kuster. Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den stora mängden plast i havet och problemen som följer med det.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg.

Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken överlämnade han jollen till tre föreningar, som kommer att använda den i sina ungdomsverksamheter.

– För Sjöräddningssällskapet har det varit viktigt att engagera oss i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Vi har gjort det genom att plocka skräp och sortera det för att få användbar plast till optimistjollarna. Ett hållbart hav är förutsättningen för att vi som älskar att vara på havet ska kunna fortsätta med det, säger Cia Sjöstedt, vd Sjöräddningssällskapet.