Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Tungt avhopp från Sjösäkerhetsrådet

6 september, 2011 – 14.54 Kommentarer inaktiverade för Tungt avhopp från Sjösäkerhetsrådet

Mats Rosander-Liew på Sjöfartsverket, som i många år jobbat med säkerhetsfrågor på sjön och med sjösäkerhetsrådet hoppar av projektet eftersom han inte tycker att Transportstyrelsen och nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tar dessa frågor på allvar och skär hela tiden i uppdraget och budgeten.

– Orsaken är att jag inte kan acceptera den marginalisering av båtlivsfrågorna som kontinuerligt genomförts sedan Transportstyrelsens tillblivelse. De insatser för säkrare båtliv, aktiviteter för påverkan av beteenden och attityder hos allmänheten som genom åren utförts i Båtlivssektionens och Sjösäkerhetsrådets regi har ifrågasatts och resurser både i form av personal och budget har ständigt minskats för att slutligen upplösas till förmån för ett, enligt ledningen, ”större båtlivsengagemang över hela avdelningen”, skriver Mats.

– Jag, som ägnat i stort sett hela min yrkesverksamma tid till sjösäkerhetsfrågor liknar hanteringen mer vid ”sagan om kejsarens nya kläder” än med en seriös satsning på båtlivets frågor. Jag hoppas verkligen att jag har fel, skriver Mats Rosander-Liew också och avslutar med att säga: ”Endast döda fiskar flyter medströms!”

Mats föreslår att Båtsportens samarbetsdelegation ska få större ansvar för dessa frågor och att mycket av arbetet kan fortsätta där. Men för det krävs beslut från regeringen.