Hem » Ombord

Ombord

Dags för en avrostning?

10 maj, 2014 – 05.32 Kommentarer inaktiverade för Dags för en avrostning?

Jessica_sjoraddareInom Sjöräddningssällskapet brukar de olika stationerna ha avrostningsövningar på våren och försommaren.

Det gör man eftersom man under vintern lätt glömmer en hel del och man behöver göra olika moment det några gånger för att få tillbaka muskelminnet och igång hjärnan …

För en fritidsbåt kan det vara att göra lite tilläggningsövningar och säkerhetsgenomgångar med hela familjen/besättningen.

  • Genomgång och övning nödanrop VHF, plus vilken information man ska lämna till sjöräddningscentralen Sweden Rescue.
  • Kasta loss och lägg till på olika sätt och låt alla i besättningen öva.
  • Kolla att du har aktuella sjökort och kolla att ni kommer ihåg alla symboler och hur man till exempel gör en krysspejling för att bestämma position. Gå genom plottern och kolla inställningarna och (åter-)bekanta dig med alla funktioner.
  • Gör gärna också en navigationstur på natten eftersom det brukar vara det svåraste, klarar man det fint brukar dagtid sedan inte vara något problem.
  • Kolla också genom säkerhetsutrustningen; plocka upp och diskutera hur den används (flottar, nödljus, uppblåsbara flytvästar, första förband, Epirb, etc). Kolla också skicket, batterier och om någon behöver kompletteras. Skaka på alla (pulver) brandsläckare och kolla indikatorn. Testa gas och brandlarm. Såpvatten på alla gasolanslutningar.
  • Gå genom Hjärt- lungräddning (Minnesregeln är 3o hjärtkompressioner och sedan två inblås på vuxna).
  • Gör gärna också några manöverbordövningar. Sjöräddare ska simma 200 meter varje år, det kan du också göra.

Om proffsen behöver en grundlig avrostning varje vår, kan det vara bra att låta dem vara en förebild även om man bara har en liten fritidsbåt?